Avamise puhul: muraka-juustukook

Keset tänast päeva tekkis ootamatult mõte, et just nüüd oleks aeg hakata oma toidualaseid katsetusi üles tähendama. Tehtud ta saigi! Enamjaolt hakkavad siia ilmselt tekkima rohkem või vähem magusad retseptid, sest ilma kookideta elu pole ikkagi see õige elu.

Süüa armastan ma väga. 🙂 Süüa teha tegelikult ka, aga selleks peab olema aega, et saaks rahulikult asjale pühenduda. Asjatundjaks köögis ma ennast kaugeltki ei pea, aga praktilise tegevuse käigus kasvab ka huvi teoreetilise poole vastu. Igatahes on kindel, et sageli pole maailmas midagi paremat, kui üks ilus õhtu heade sõprade, hea toidu ja hea (vahu)veini seltsis. Pärast seda tundub maailm jälle natuke elamisväärsem, nii et hea toidu jõudu ei maksa alahinnata.

Sissejuhatuseks on paslik kook, mis sisaldab mu konkurentsitut lemmikmarja, murakat. Retsept on ajakirjast Oma Maitse, november 2007.

Muraka-juustukook

Muraka-juustukook

Põhi:
200 g Digestive küpsiseid
75 g võid
1 tl fariinsuhkrut

Täidis:
400 g maitsestamata toorjuustu
2 muna
1 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
4 cl murakalikööri

Peale:
500 g paksu hapukoort
0,5 dl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut

Kate:
300 g murakamoosi
6 cl murakalikööri
3 želatiinilehte

Purusta küpsised peeneks puruks. Sulata või ning lisa fariinsuhkur. Sega juurde küpsisepuru. Suru segu küpsetuspaberiga vooderdatud 26 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja. Täidise jaoks sega omavahel toorjuust, munad, suhkur ja vanillsuhkur ning murakaliköör. Vala segu põhjale. Küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit, tõsta välja ja lase pool tundi jahuttuda. Sega omavahel hapukoor, suhkur ja vanillsuhkur. Määri segu koogile ning küpseta 10 minutit. Lase koogil täielikult jahtuda.
Katte jaoks sega murakamoos ja -liköör. Pehmenda želatiinilehed külmas vees, pigista kuivaks ning sulata kuumas vees. Lisa murakasegule, sega ühtlaseks ning vala koogile. Hoia kooki enne serveerimist külmkapis vähemalt 6 tundi. (Veel parem üleöö.)

Muraka-juustukook

Kook on mõnus ja kreemjas, aga kate oli minu jaoks pisut liiga magus. Aga sinna pole suurt midagi parata, sest Eestis müüdavad murakamoosid on kõik liiga magusad. Õiget murakamoosi saab ikka ainult ise tehes (aga kust saada murakaid?! Rabas, kust lapsena korjatud sai, neid enam ei kasva.). Või Norrast.

Advertisements

3 responses to “Avamise puhul: muraka-juustukook

  1. Pingback: Toidutegu-3 ja rummikoogid « Toidutegu

  2. Minu lemmik 😉

  3. Pingback: Seitse aastat Toidutegu. Rabarberi-hapukoorekook | Toidutegu

Kommenteeri

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s