Sidruni-kodujuustutort

Igal tublimal kodukokal on välja kujunenud nö oma firmaroad. Minu puhul on üheks neist sidruni-kodujuustutort, mida ma ikka ja jälle teen. Tubli viis aastat tagasi võitsin sellega isegi oma eelmises töökohas toimunud kokandusvõistluse (ei mäleta, mispuhul see toimus, olemuslikult pole asutusel kokandusega küll suurt miskit pistmist). Auhinnaks sain wok-panni, mis mind siiamaani tublilt teenib. Kook aga on lihtne ja maitsev.

Mina lõikasin retsepti välja ilmselt kuskilt tootereklaamist, aga sarnane retsept peaks olemas olema ka “Kohupiima- ja kodujuusturaamatus”.

Sidruni-kodujuustutort

375  g šokolaadiküpsiseid
100 g sulatatud võid
500 g kodujuustu
4 dl vahukoort
2 sidrunit
100 g suhkrut
6 želatiinilehte

Kaunistuseks:
100 g kollast mahla + 1 želatiinileht
1 sidrun

Murenda küpsised ja lisa sulatatud või. Riivi sidrunitelt koor ja pressi mahl välja. Sega kodujuust suhkru, sidrunimahla ja riivitud sidrunikoorega. Lisa vahustatud koor ning külmas vees paisutatud ja tilga kuuma veega lahustatud želatiinilehed.
Pane küpsisepuru ja kodujuustusegu kihiti 26 cm läbimõõduga lahtikäivasse tordivormi, mille põhi on kaetud küpsetuspaberiga. Lase üleöö külmas tarduda. Kata sidruniviiludega ja mahlast valmistatud tarretisega (või kasuta valmis tarretisepulbrit). Sidrunid ja tarretise võib ka hoopis ära jätta ja kasutada kaunistamiseks küpsisepuru.
Kaunista näiteks sulatatud šokolaadist liblikatega. Üks variant ruumiliste liblikate saamisemiseks on kinnitada küpsetuspaber tainarulli (või veinipudeli) ümber ja joonistada šokolaadiga liblikad sinna peale. Võib ka küpsetuspaberi koos avatud raamatuga näiteks keeksivormi tõsta.

Advertisements

12 responses to “Sidruni-kodujuustutort

  1. me tegime seda hiljuti. küll ilma tarretiseta ja poolest kogustest, sest vorm oli 20 cm. väga hea oli tõesti!

  2. laiskus lämmatab

    Retsept on sarnasel kujul olemas 100rooga sarja Kohupiima- ja kodujuusturaamatust. Lihtsalt viiteks.

  3. Tänan, lisan selle info ka teksti juurde.

  4. Kas sidrunid hapud ei jää kui peale neid viilutada? Kas peale kasutan kolmandat sidrunit või see kuulub nede kahe hulka?

  5. Kui suurele vormile see mõeldud on? Mis diameetriga?

  6. Vorm on tavaline lahtikäiv, 26 cm läbimõõduga.
    Katteks läheb veel üks sidrun. Jääb hapu küll, aga minu meelest sobib selle koogiga.

  7. Tere
    Tegin seda teie retsepti järgi sidruni-kodujuustutorti ja minul ta küll välja ei tulnud. Kodujuustu vahukoore segu ka täiesti kõvaks ei läinud, aga püsis enamvähem koos. Aga see küpsisepuru, mis kõige alla jääb, see jääbki ju nii pudrune, et seda küll kuidagi korralikult tordipõhja küljest lahti ei saa. Kui võiga segatud see segu, kas see jääbi täiesti puru või peab nagu tainane ja märg jääma? Väga kurb olen, tahtsin teha üllatust oma õele sünnipäevaks, aga seda ei saa küll kuhugi transportida, küpsisepuru sama purune kui algus sinna pannes. Vaatan, et teie tordil on isegi tordiservad ilusti, et suhteliselt tarretunud see kodujuustu segu. Minul aga tulid tükid lahti ja pealmine tarretis määrdus ka ära kui vormi eemaldasin. Ehk oskate parema seletuse kirjutada vamistamine kohta.

  8. Kurb kuulda, et kook välja ei tulnud. Küpsisepuru jääbki üsna purune, päris tainaks seda nimetada ei saa. Vormist kättesaamisel on abiks, kui põhi on kaetud küpsetuspaberiga, siis on võimalik kook koos küpsetuspaberiga alusele libistada või nuga/spaatlit põhja ja paberi vahele lükates ka paber eemaldada.
    Millist vormi kasutasid? Peaks kindlasti olema lahtikäiv vorm, et saaks ääre eemaldada, vormist välja tõsta seda kooki ilmselt ei õnnestu.
    Segu vedelaks jäämise põhjusi tuleb ilmselt otsida želatiinist. Võib-olla polnud želatiin korralikult lahustunud või jäi tükki? Kas kook tardus üle öö või vähem aega?

  9. Üleöö tardus, aga see vist pidigi selline jääma, mitte täiesti kõvaks tarduma. Aga jah see alumine küpsisepuru ja vahelt küpsisepuru jääb peale seismist ikka selline puru ja siis kook nagu alt puru ei olegi ja keskelt kihid liiguvad. Mul oli ikka lahtikäiv vorm jah.

  10. Eile veel oli siin retsepti juures teistsugune foto ja retsept teistsugune 😀
    Minul ka lagunes kook laiali. Vajutasin küpsised koogivormi põhja ja lasin öö otsa külmas tarduda. Esimene tükk õnnetus enam-vähem lõigata, aga edasi sai ainult lusikaga tõsta. Originaalretseptis oli 2 pk küpsiste kohta ainult 50 g võid, mida minumeelest oli liiga vähe.
    Maitselt oli nagu kohupiima-küpsise magustoit :), ilmselt teist korda ei tee.

  11. Heh, jah, kuna ma ise juhtusin ka just seda kooki tegema, siis oli hea võimalus foto välja vahetada 🙂
    Retsepti kohendasin veidi, kuna minu meelest polnud mitte või kogus liiga väike, vaid küpsiste kogus (võrreldes kodujuustusegu kogusega) liiga suur. Kummalisel kombel on mul ka tükkideks lõikamine alati õnnestunud, ehkki jah, see küpsisepuru seal vahel ongi puru, mitte ühtlane tainas.

  12. Ma olen suurest vaimustusest šhokis, see tuli väga maitsev ja ilus triibuline tort! želatiini lehtedeb asemel kasutasin želatiini pulbrit, mis väga tublit tarretustööd tegi.

Kommenteeri

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s