Speltakuklid

Kui teil tekib pühapäevasel päeval tahtmine teha speltakukleid, aga kodus pole grammigi speltajahu, siis ei maksa küll loota, et te Tartus oma tahtmise täide viia saate. Et mu auto on parajasti remondis, siis kujunes kogu ettevõtmine veel eriti ökoks :p. Kaubamaja ökoletist sain speltahelbeid, aga speltajahu oli otsas. Jalad selga ja Looduspere poodi – mis muidugi pühapäeval kinni. Lõuna-Eesti Ökokeskust ei hakanud üldse katsetama, sest see on kindlasti pühapäeval suletud. Seejärel käisin igaks juhuks läbi ka tavapoed, muidugi tagajärjetult. Viimane lootus oli veel linna servas asuv Publix (endine Soodusmarket), kus ka ökotoodete lett, kuid selle aja peale arvasin, et ega ma neid kukleid ikka NII väga ei tahagi. Samal hetkel aga sõitis mööda mu isa, pidas kinni ja tundis huvi, mis asju aetakse. Mu missioonist teada saanud, oli ta nõus Publixisse sõitma. Kõigil kordadel, mil ma olen seal käinud, ON seal speltajahu olnud, aga muidugi mitte nüüd, kus seda tarvis. Nõnda siis jäidki need kuklid tegemata. Kuni paar päeva hiljem lõpuks oma jahu (viimase paki poest!) kätte ja kuklid tehtud sain. Retsept ajakirja “Kodu ja Aed” augustinumbrist, väikese ilulõikusega.

Speltakuklid

25 g pärmi
7 dl vett
100 g sarapuupähkleid
2 dl speltahelbeid
0,5 dl kõrvitsaseemneid
0,5 dl päevalilleseemneid
1 sl soola
8 dl speltajahu
4 dl nisujahu

Aja 2 dl vett keema ja vala speltahelvestele. Murenda pärm kaussi, vala veidi vett peale ja seda, kuni pärm lahustub. Vala juurde ka ülejäänud vesi ning samuti 2 dl koos speltahelvestega, kui see on leigeks jahutunud. Lisa jämedalt tükeldatud pähklid, kõrvitsa- ja päevalilleseemned. Sega vähehaaval hulka nisujahu ja sool ning lõpuks sõtku juurde speltajahu. Ära pane kogu jahu korraga, sest tainas peab jääma pigem pehme kui sitke ja kõva – võib-olla polegi kogu jahu vaja lisada. Pane taigen 2 tunniks kerkima. Kerkinud taigen kalla jahuga ülepuistatud lauale, sõtku kergelt läbi ning vormi jahuste kätega väikesed kuklid, pikad saiad või suured pätsid. Lase ahjuplaadil 20 minutit kerkida. Küpseta 225-kraadises ahjus 20-25 minutit. Ahjupõrandale pane kauss veega. Küpsed saiad on krõbeda pinnaga ja põhjale koputades kostab veidi õõnes heli. Ahjust võetud saiad pane restile ja lase jahtuda katmata, et pind jääks krõbe.

Advertisements

3 responses to “Speltakuklid

  1. speltajahu müüakse turuhoones, olemas ökolett. see peaks küll pühapäeval lahti olema 🙂

  2. Aitäh, siis teine kord tean! 🙂

  3. Speltajahu müüakse Lõunakeskuse Taluturus (sissepääs nr.2 vahel). Avatud iga päev 10-20.

Kommenteeri

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s