Kodujuustu-mustasõstratort

Mustasõstrapõõsad on lookas. Või õigemini enam mitte nii väga, sest keldris on juba 10 liitrit mustasõstramahla ning sügavkülmas marju ja toormoosi. Aga ka kookide jagu üliküpseid marju on põõsast küljes veel julgelt alles. Retsept “Tordiraamatust”, väikeste muudatustega.

Kodujuustu-mustasõstratort

Põhi:
100 g võid
0,5 dl suhkrut
2 dl jahu
0,5 tl vanillsuhkrut
1 munakollane

või küpsisepurust põhi: 200 g Digestive küpsiseid + 75 g võid

Täidis:
400 g kodujuustu
250 g hapukoort
2 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
1 sidruni riivitud koor ja mahl
2 dl vahukoort
6 želatiinlehte
200 g musti sõstraid

Peale:
300 g musti sõstraid
1 dl suhkrut
0,5 dl vett
4 želatiinilehte

Kuumuta ahi 180 kraadini. näpi või, suhkur, jahu ja vanillsuhkur puruks. Lisa munakoallane ja sega kiirelt ühtlaseks tainaks. Suru tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja ning küpseta 20 minutit. Täidise jaoks sega kodujuust, hapukoor, suhkur, vanillsuhkur, riivitud sidrunikoor ja sidrunimahl. Pane želatiinlehed veidikeseks külma vette paisuma, pigista üleliigne vesi välja ja lahusta siis lehed väheses kuumas vees. Sega želatiin kodujuustuseguga. Lisa vahustatud koor ja mustad sõstrad. Vala segu vormijahtunud koogipõhjale ja pane külmkappi tarretuma. Katte jaoks sega marjad suhkru ja veega ning püreeri ühtlaseks. Suru segu läbi sõela. Sega juurde eelkirjeldatud viisil ette valmistatud želatiin. Vala segu tordile ja hoia veel vähemalt 2 tundi külmkapis.

See oli nüüd teooria. Praktikas nägi asi välja õige pisut teistmoodi. 😀 Koogipõhja valmis küpsetanud, panin selle restiga aknalauale jahtuma. Ise hakkasin täidist tegema ja parajasti keset sidrunikoore riivimist kuulsin, kuidas koogipõhi restilt maha libises ja põrandale kukkus. Kena krõbe küpsetis, muidugi tükkideks. Suurest masendusest sõin kolm pisikest tükki ära ja otsustasin siis: a) et ma ikka kõike ära süüa ei jaksa, b) et ma uut põhja tegema hakata küll ei viitsi. Mõeldud-tehtud, purustasin põhja tükid peenikeseks puruks, surusin koogivormi põhja ja pihustasin natuke vett peale. Eks hiljem paistab, mis saab. Järgmisel päeval selgus, et toimis väga edukalt, oli täiesti lõigatav ja püsis koos paremini kui mõni küpsisepurust põhi. Lõpp hea, kõik hea. Tort oli ka hea. Mahe täidis ja maitsekas mustasõstratarretis.

Advertisements

Kommenteeri

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s