Pissaladière – sibula-oliivipirukas

Sibul mulle meeldib. Seega ka sibulasupp ja sibulapirukas. Seekord sai ette võetud natuke teistmoodi sibulapirukas – Lõuna-Prantsusmaalt pärit pissaladière. Retsept võetud Nami-Namist.

Pissaladière (prantsuse sibula-oliivipirukas)

6 sl oliiviõli + pintseldamiseks
25 g võid
tüümiani
1,75 kg õhukeselt viilutatud sibulat
meresoola
purustatud musta pipart
25 g värsket pärmi
1 tl suhkrut
1,2 dl käesooja vett
250 g nisujahu
meresoola
100 g anšoovisefileed õlis
oliive

 

Kuumuta potis tasasel tulel 2 sl oliiviõli ja kogu või. Lisa pooled tüümianilehed ning hästi õhukeselt viilutatud sibulad. Kuumuta madalal tulel tund aega, aeg-ajalt segades, kuni sibulad on karamellistunud, aga mitte pruunistunud. Maitsesta soola ja pipraga ja lase jahtuda.
Hõõru pärm vähese suhkruga vedelaks. Lisa käesoe vesi. Sega suures kausis jahu ja sool, lisa pärmisegu ning 4 sl oliiviõli. Sega, kuni saad ühtlase taina. Siis kummuta tainas jahusele lauale ning sõtku, kuni saad pehme ja sileda taina. Pane tainas kergelt õlitatud kaussi, kata pealt puhta rätiga ning lase soojas kohas umbes tund aega kahekordseks kerkida.
Sõtku tainas uuesti läbi ning rulli jahusel laual ristkülikuks. Tõsta õlitatud ahjuplaadile ja pintselda tainas pealt õliga. Kata pirukas pealt karamellistatud sibulatega.
Lõika anšoovised pikuti pooleks, laota ruudumustriliselt pirukale. Aseta peale oliivid ning puista peale ülejäänud tüümianilehed. Lase soojas kohas veel 30 minutit kerkida. Küpseta 220kraadises ahjus 30 minutit. Serveeri soojalt.

Soojalt maitses väga hästi, suupisteks valge veini kõrvale sobiks suurepäraselt. Jahtunult – polnud enam teps mitte see.

Advertisements

2 responses to “Pissaladière – sibula-oliivipirukas

  1. Väga kena pilt! Ma peaaegu tegin seda paar nädalat tagasi, aga lõpuks läks ikka mingi muu sibulapirukas loosi :9

  2. kui nunnult asetet anshoovised:) ja pirukas muidu ka kena.

Kommenteeri

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s