Pohla-beseetort

Niisiis – pohlad. Lähenevate jõulude maitse. Mitte et mul oleks mingeid probleeme igal muul ajal pohlamoosi või- koogi söömisega. Aga mul olid kapis apelsinikreemist järele jäänud munavalged, mis norisid koogikatteks saamist, ja pavlovat ei viitsinud tegema hakata. Retsept jällegi nami-namist, vähendatud suhkrukoguse ning pisut muudetud valmistamisjuhisega.

Pohla-beseekook

Põhi:
150 g martsipanimassi
100 g võid
0,5 dl suhkrut
0,5 dl vett
3,5 dl nisujahu

Täidis:
450 g pohli
0,75 dl vett
0,75 dl suhkrut
1 sl kartulitärklist

Beseekate:
5 munavalget
0,75 dl suhkrut
(mandlilaaste)

Haki martsipan, või, suhkur ja jahu puruseks, lisa vesi, sega kiiresti ühtlaseks (võid seda teha köögikombainis) ning suru lahtikäiva koogivormi põhjale ja servadele. Torgi kahvliga augud põhja ning toesta ääred fooliumiga. Küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit.

Pane pohlad, suhkur ja 0,5 dl vett potti. Kuumuta keemiseni ning keeda paar minutit, aeg-ajalt segades. Sega tärklis 0,25 dl veega, tõsta pott tulelt ning kalla pidevalt segades tärklis potti. Kuumuta hetkeks. Võta mandlipõhi ahjust välja, eemalda foolium ja kalla natuke jahtunud pohlakissell põhjale.
Vahusta munavalged suhkruga (suhkur lisa vahustamise teisel poolel). Tõsta munavalgevaht kissellile (soovi korral puista peale mandlilaaste) ning küpseta 190-kraadises ahjus 10-12 minutit, kuni beseekate muutub kuldseks. Lase jahtuda.

Suhkru vähendamine oli igati õige otsus, sest martsipanipõhi oli piisavalt magus. Hapukas pohlakissell ja õhuline besee harmoneerusid suurepäraselt.

Advertisements

3 responses to “Pohla-beseetort

  1. Ahvatlev! Ma võtan ka kavva (aga Sa ole kena ja jäta see liigse magususe kommentaar sinna retsepti juurde ka, muidu mul läheb meelest ära ja teen liiga magusa :))

  2. Huvitav kuis see johvikatega maitseks? Siit Connecticutist pohli ei leia, pohlamoosi jarel kain Ikeas.

  3. Ma arvan, et pole olulist vahet – jõhvikatega maitseks sama hästi.

Kommenteeri

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s