Kartuli-maitseülendus

Te lugesite täiesti õigesti. Kartuli-maitseülendus. Ei, ma ei hakka segi minema. Nami-nami foorumiteema vanade kokaraamatute kasutuselevõtust on mind survestanud otsima ja leidma 1933. aastal ilmunud “Keedu- ja majapidamisjuhi”, mille autoriks keedu- ja majapidamisõpetaja Adeline Tannbaum.

Oi, see on hea lugemisvara. Pean tunnistama, et professionaalne kretinism sunnib mind peatähelepanu pöörama keelekasutusele. Küpsetis, mille valmistamise käsile võtsin, pälvis mu huvi esmalt oma nime tõttu. Kui ma siis ära jagasin, et see kujutab endast gugelhupf‘i, mida ma juba ammu proovida olin tahtnud, oli selge – seda ma teen. (Teiseks lemmikuks sai keelepärane koondus, aga sellest ehk edaspidi.). Niisiis:

Kartuli-maitseülendus e gugelhupf

Gugelhupf on eelkõige Austriale, Lõuna-Saksamaale ja Šveitsile omane küpsetis, kuid seda tuntakse ka Poolas (babka), Tšehhis (bábovka), Horvaatias, Sloveenias, Serbias ja mujalgi.

Kartuli-maitseülendus

1933. aasta retsept oli loomulikult mõeldud tublile taluperele (millest ma alles siis aru sain, kui tainas valmis oli ja ma seisin silmitsi ilmselge tõdemusega, et see ühte vormi küll ära ei mahu), seega on siin toodud kogused poolitatud, millest peaks piisama ühe vormi jaoks.

250 ml piima
425 g jahu
25 g pärmi
75 g võid
100 g suhkrut
3 muna
50 g mandleid
75 g rosinaid
poole sidruni riivitud koor
150 g keedetud kartuleid
soola
tuhksuhkrut
puisteks mandlilaaste
määrimiseks muna

Lahusta pärm käesoojas piimas, lisa sool ja 300 g jahu. Sõtku, kuni tainas käte küljest lahti lööb ning pane umbes tunniks ajaks sooja kohta kerkima. Vahusta või suhkruga, lisa ükshaaval munad, hakitud mandlid, rosinad, sidrunikoor ning riivitud kartulid. Sõtku saadud segu ning ülejäänud jahu eelkerkinud tainaga kokku. Määri toruga keeksivorm võiga ning puista üle purustatud mandlilaastudega. Tõsta taigen vormi (täida vorm pooleni) ning jäta sooja kohta, kuniks vorm täis kerkib (selleks kulub umbes tund aega).

Määri munaga ning küpseta 200 kraadi juures 45 minutit. Lase jahtuda ning sõelu peale tuhksuhkrut. Naudi moosiga või niisama. Mõnus kerge küpsetis kohvi juurde. Traditsiooniliselt tehakse muidugi ilma kartulita, aga ma otsustasin selles osas truuks jääda 1933. aasta retseptile. Näeb välja nagu keeks, aga ei ole seda mitte. Minule meenutas pisut prantsuse brioche‘i.

Kartuli-maitseülendus

Fotosid uuendatud juunis 2014. Retsept ja foto ilmusid ajakirjas Elukiri (mai 2014).

2 responses to “Kartuli-maitseülendus

  1. Jube lahe pealkiri🙂 Aitäh osalemast ja retsepti eest ka muidugi!

  2. Pingback: Rukkijahuküpsised | Toidutegu

Kommenteeri

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s