Prantsuse sibulasupp

Mul on kolm klassikalist supilemmikut – hapukapsa- ja kana-klimbisupi kõrval kindlasti prantsuse sibulasupp. Nõuab küll natuke aega ja kannatust, aga on vaeva väärt igatahes. Ühel külmal talvepäeval pole  sageli midagi paremat, kui torgata lusikas läbi krõbeda juustukaane tulikuuma sibulasuppi. Ühtaegu magus, hapu ja vürtsikas ning mõnusalt toitev. Ja minu kogemuste kohaselt on see ainus supp, mille puhul meesterahvad on nõus möönma, et pelgalt (ilma lihata) supist võib kõhutäiteks piisata. 🙂

Mina teen suppi järgeva retsepti järgi, põhimõtteliselt sama, mis on ilmunud ajakirjas Köök 2006. aasta mainumbris.

Prantsuse sibulasupp

Prantsuse sibulasupp

50 g võid
5-6 suurt sibulat
2 küüslauguküünt
soola
musta pipart
suhkrut
1 l vasika- või köögiviljapuljongit
2 dl kuiva valget veini
saia
riivitud Gruyere’i juustu

Lõika sibulad ja küüslauk hästi õhukesteks viiludeks. Sulata potis või ja hauta sibul pehmeks. Selleks kulub väga madalal kuumusel vähemalt 30 minutit. Jälgi, et sibul ei hakkaks põhja ega läheks kõrbema. Sega aeg-ajalt. Lisa sool, pisut suhkrut ja pipar ning hauta edasi, kuni sibulamass on läbinisti pehme ja klaasjas. Lisa valge vein ja lase natuke keeda, seejärel lisa puljong ning lase supil uuesti keema tõusta. Tõsta kuumakindlatesse kaussidesse, kata kergelt kuivanud saiaviilu(de)ga ja heldekäelise koguse riivitud juustuga. Kuumuta ahjus grillelemendi all, kuni juust sulab ja muutub pruunikaks. Söömise alustamisega tasub olla ettevaatlik, kuna supp jahtub väga kaua.

Prantsuse sibulasupp

Advertisements

4 responses to “Prantsuse sibulasupp

  1. Tàna hommikul kui kooli ei làinud, tuli mòte kokata ùle tùki aja. Nagu ka Sinu sissejuhatuses kirjutatud on, on selleks palju aega vaja, mitte just palju, aga niisama muude tegemiste vahel sòòki teha on suhteliselt mòtetu, kui plaanid midagi HEAD valmistada. Igaljuhul tuli tuju sibulasuppi teha, kuna mu vanemad kodus ka haiged, siis supp oli ùsna sobiv valik. Leidsin sinu blogi ja nii ma saingi hakkama ùsna maitsva roaga. Soovisin lihtsalt aitàh òelda, vàga asjalikult lahti seletatud kòik ja kindlasti jàrgmine kord, kui kokkamiseks làheb, naasen siia tagasi!!:)

  2. Tore, et meeldis ja aitäh tagasiside eest! 🙂

  3. Pingback: Sibula-tomatisupp « Toidutegu

  4. Pingback: Tomati-porgandisupp peekoniga | Toidutegu

Kommenteeri

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s