Tort isamaale 2009

Nami-nami veebruarikuise kooskokkamise teemaks on tort isamaale / isamaaline tort. Teema, mis võimaldab isesuguseid interpretatsioone nii sisu kui vormi osas. Mõtete kogumise aega oli mul seekord piisavalt, nii et ideed jõudsid õigeks ajaks täiesti paika settida. Kook sai võimalikult isamaaline nii seest kui väljast. Põhjade retsept põhineb suures osas “100 kooki 3” šoti viski-šokolaadikoogil, idee ääristada tort küpsistega on aga laenatud “Tordiraamatust”, kõik muu on omalooming. Tordile joonistatud muster on inspireeritud Eesti rahvuslikust tikandist.

Isamaaline šokolaadi-kodujuustutort

Põhi:
4 muna
2 dl suhkrut
2 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
4 sl kakaopulbrit
1 tl vanillsuhkrut
25 g võid
1 sl vett

Immutamiseks:
3 sl kanget kohvi
3 sl likööri Vana Tallinn

Vahusta munad suhkruga kõvaks vahuks (vähemalt 5-6 minutit). Sega jahu, küpsetuspulber, kakaopulber ja vanillsuhkur omavahel ning sõelu munavahu hulka. Kuumuta või ja vesi keemiseni, lase pisut jahtuda ning sega taina hulka. Vala tainas 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi ning küpseta 200 kraadi juures 30 minutit. Kummuta kook vormist välja, lase jahtuda ning lõika kaheks kettaks. Sega kohv ja liköör ning immuta tordipõhjad.

Täidis:
300 g kodujuustu
2 spl suhkrut
2 sl likööri Vana Tallinn
2 dl vahukoort
poole sidruni mahl
2 tl želatiini

Pane želatiin külma veega paisuma ning sulata siis kuumaveevannis. Sega kodujuust, liköör, suhkur ning sidrunimahl. Sega juurde želatiinilahus ning lõpuks vahustatud koor. Pane üks tordipõhi vormi, kata kodujuustuseguga ning aseta peale teine tordipõhi. Lase külmkapis vähemalt 2 tundi tarduda.

Tordiglasuur:
250 g kondiitrišokolaadi
1,25 dl vahukoort
1 spl võid

Tükelda šokolaad ning lase koos koore ja võiga madalal kuumusel sulada. Sega läbi ning vala pool glasuurist koogi keskele. Määri palettnoaga peale ja külgedele laiali ning tõsta tort natukeseks külma. Kata teise glasuurikihiga (kui glasuur on vahepeal tahkunud, siis sulata madalal kuumusel uuesti voolavaks). Äärista šokolaadisse kastetud küpsistega ning pane taas külma.

Ääris:
14 Lady’s Fingers küpsist
250 g kondiitrišokolaadi
0,75 dl vahukoort
1 tl võid

Lõika küpsised pooleks ning kasta madalal kuumusel koos koore ja võiga sulatatud šokolaadisse. Lase küpsetuspaberil tahkuda.

Kaunistamiseks:
50 g valget šokolaadi

Tükelda šokolaad ning pane mini-grip kotti (jälgi, et kott oleks terve). Suru kotist õhk välja, sulge kott ning pane kuuma vette. Kui šokolaad on sulanud, lõika nurka pisike auk ning kaunista tort meelepärase mustriga.

Möödunud aasta isamaaline tort: kamatort.

Advertisements

20 responses to “Tort isamaale 2009

  1. Ahhh, nii SMV, nii kaunis, isuäratav ja äärmiselt leidlik (eriti imetlen ‘tikandit’). Midagi vähemat ei oleks kõne allagi tulnud. 🙂
    Toredat EV sünnipäeva!

  2. wow. ma ütlen wow.

  3. See näeb täiesti imekena välja.

  4. Nii kaunis. Ja isamaaline. Mis on su motted tukk vaesele Puhvis Kukele saata USAsse???

  5. väga kena!

  6. Väga kaunis tort!

  7. Tikandi kasutamine kaunistamisel on imehea mõte. Võrratu teostus, F!!!

  8. Superilus!
    Kiitus kokale!

  9. Pingback: Mandli-kohviküpsised « Toidutegu

  10. Väga kaunis ja isuäratav tort, plaanin sel aastal vabariigi aastapäevaks küpsetada.
    Aga põhja retseptis on vist jäänus küpsetuspulbri kogus kirjutamata. Mis see võiks olla?

  11. Tänan tähele panemast, Vincetta! Küpsetuspulbrit peaks olema 1 tl.

  12. wow see on t6siselt isu2ratav ja ilus

  13. mulle meeldis see tort väga

  14. Glasuuri tegemine ebaõnnestus täiesti. Nii halba glasuuri pole kunagi varem õnnestunud teha. jäi tükiline ja ei haakunud üldse külgedele, pudises maha nagu märg liiv.

  15. Kui glasuur muutus tükiliseks, siis oli ilmselt temperatuur liiga kõrge või sattus segu hulka vett. Muud põhjust ei oska esimese hooga küll pakkuda.

  16. Mul ei anna rahu, katsetan täna uuesti, et ikka äkki tuleb glasuur ka hästi välja. AItäh!

  17. Pingback: Toidutegu-3 ja rummikoogid « Toidutegu

  18. Väga ilus tort, aga miks sa lisad tordipõhjale vett?

  19. Kuna jahu kogus tainas on tavapärase biskviidiga võrreldes poole suurem, siis kasutan ka vedelikku, et tulemus ei jääks liiga kuiv. Aga hakkama saab muidugi ka ilma.

  20. Pingback: Tort isamaale 2012 ehk “Servitie, servitie, kallis Kalevite poega!” | Toidutegu

Kommenteeri

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s