Nami-nami veebruarikuise kooskokkamise teemaks on tort isamaale / isamaaline tort. Teema, mis võimaldab isesuguseid interpretatsioone nii sisu kui vormi osas. Mõtete kogumise aega oli mul seekord piisavalt, nii et ideed jõudsid õigeks ajaks täiesti paika settida. Kook sai võimalikult isamaaline nii seest kui väljast. Põhjade retsept põhineb suures osas “100 kooki 3” šoti viski-šokolaadikoogil, idee ääristada tort küpsistega on aga laenatud “Tordiraamatust”, kõik muu on omalooming. Tordile joonistatud muster on inspireeritud Eesti rahvuslikust tikandist.
Isamaaline šokolaadi-kodujuustutort
Põhi:
4 muna
2 dl suhkrut
2 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
4 sl kakaopulbrit
1 tl vanillsuhkrut
25 g võid
1 sl vett
Immutamiseks:
3 sl kanget kohvi
3 sl likööri Vana Tallinn
Vahusta munad suhkruga kõvaks vahuks (vähemalt 5-6 minutit). Sega jahu, küpsetuspulber, kakaopulber ja vanillsuhkur omavahel ning sõelu munavahu hulka. Kuumuta või ja vesi keemiseni, lase pisut jahtuda ning sega taina hulka. Vala tainas 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi ning küpseta 200 kraadi juures 30 minutit. Kummuta kook vormist välja, lase jahtuda ning lõika kaheks kettaks. Sega kohv ja liköör ning immuta tordipõhjad.
Täidis:
300 g kodujuustu
2 spl suhkrut
2 sl likööri Vana Tallinn
2 dl vahukoort
poole sidruni mahl
2 tl želatiini
Pane želatiin külma veega paisuma ning sulata siis kuumaveevannis. Sega kodujuust, liköör, suhkur ning sidrunimahl. Sega juurde želatiinilahus ning lõpuks vahustatud koor. Pane üks tordipõhi vormi, kata kodujuustuseguga ning aseta peale teine tordipõhi. Lase külmkapis vähemalt 2 tundi tarduda.
Tordiglasuur:
250 g kondiitrišokolaadi
1,25 dl vahukoort
1 spl võid
Tükelda šokolaad ning lase koos koore ja võiga madalal kuumusel sulada. Sega läbi ning vala pool glasuurist koogi keskele. Määri palettnoaga peale ja külgedele laiali ning tõsta tort natukeseks külma. Kata teise glasuurikihiga (kui glasuur on vahepeal tahkunud, siis sulata madalal kuumusel uuesti voolavaks). Äärista šokolaadisse kastetud küpsistega ning pane taas külma.
Ääris:
14 Lady’s Fingers küpsist
250 g kondiitrišokolaadi
0,75 dl vahukoort
1 tl võid
Lõika küpsised pooleks ning kasta madalal kuumusel koos koore ja võiga sulatatud šokolaadisse. Lase küpsetuspaberil tahkuda.
Kaunistamiseks:
50 g valget šokolaadi
Tükelda šokolaad ning pane mini-grip kotti (jälgi, et kott oleks terve). Suru kotist õhk välja, sulge kott ning pane kuuma vette. Kui šokolaad on sulanud, lõika nurka pisike auk ning kaunista tort meelepärase mustriga.
Möödunud aasta isamaaline tort: kamatort.
Ahhh, nii SMV, nii kaunis, isuäratav ja äärmiselt leidlik (eriti imetlen ‘tikandit’). Midagi vähemat ei oleks kõne allagi tulnud. 🙂
Toredat EV sünnipäeva!
MeeldibMeeldib
wow. ma ütlen wow.
MeeldibMeeldib
See näeb täiesti imekena välja.
MeeldibMeeldib
Nii kaunis. Ja isamaaline. Mis on su motted tukk vaesele Puhvis Kukele saata USAsse???
MeeldibMeeldib
väga kena!
MeeldibMeeldib
Väga kaunis tort!
MeeldibMeeldib
Tikandi kasutamine kaunistamisel on imehea mõte. Võrratu teostus, F!!!
MeeldibMeeldib
Superilus!
Kiitus kokale!
MeeldibMeeldib
Pingback: Mandli-kohviküpsised « Toidutegu
Väga kaunis ja isuäratav tort, plaanin sel aastal vabariigi aastapäevaks küpsetada.
Aga põhja retseptis on vist jäänus küpsetuspulbri kogus kirjutamata. Mis see võiks olla?
MeeldibMeeldib
Tänan tähele panemast, Vincetta! Küpsetuspulbrit peaks olema 1 tl.
MeeldibMeeldib
wow see on t6siselt isu2ratav ja ilus
MeeldibMeeldib
mulle meeldis see tort väga
MeeldibMeeldib
Glasuuri tegemine ebaõnnestus täiesti. Nii halba glasuuri pole kunagi varem õnnestunud teha. jäi tükiline ja ei haakunud üldse külgedele, pudises maha nagu märg liiv.
MeeldibMeeldib
Kui glasuur muutus tükiliseks, siis oli ilmselt temperatuur liiga kõrge või sattus segu hulka vett. Muud põhjust ei oska esimese hooga küll pakkuda.
MeeldibMeeldib
Mul ei anna rahu, katsetan täna uuesti, et ikka äkki tuleb glasuur ka hästi välja. AItäh!
MeeldibMeeldib
Pingback: Toidutegu-3 ja rummikoogid « Toidutegu
Väga ilus tort, aga miks sa lisad tordipõhjale vett?
MeeldibMeeldib
Kuna jahu kogus tainas on tavapärase biskviidiga võrreldes poole suurem, siis kasutan ka vedelikku, et tulemus ei jääks liiga kuiv. Aga hakkama saab muidugi ka ilma.
MeeldibMeeldib
Pingback: Tort isamaale 2012 ehk “Servitie, servitie, kallis Kalevite poega!” | Toidutegu
Pingback: Tort isamaale 2019 | Toidutegu
Pingback: Tort isamaale 2012 ehk “Servitie, servitie, kallis Kalevite poega!” | Toidutegu