Õunastruudel

Kõigepealt lubage esitleda – minu uus kaaslane on Tamron 17-50 mm F2,8. Ma olen üpris kindel, et me hakkame omavahel sobima😉.

Mis puutub struudlisse, siis siin oli motiveerivaks jõuks taas kooskokkamine @ Nami-nami. Nii tema tehtud sai. Muidu oleks ilmselt veel paar aastat mõelnud, et hmmm… struudel…peaks tegema… kunagi… ah, tühja kah, teen parem veel ühe juustukoogi. Tegelikult olen ma struudlit kunagi teinud, nii 15 aastat tagasi, oma küpsetuskatsetuste algusaegadel. Mingeid mälestusi sellest ei eksisteeri, järelikult siis polnud, mida mäletada ja imestada ei maksa, sest gaasiahjus kardetavasti tulemus eriti atraktiivne ei saanud. Et õunasadu on juba alanud, valisin tegemiseks selle kõige klassikalisema – õunastruudli. Plaane on veel, kas need ka realiseeruvad, ei julge lubada. Retseptieeskujuga toetas Eesti küpsetamisraamatute ema – Ida Savi “Saiad, pirukad, koogid” (nuudlitainarull õuntega).

Õunastruudel

Tainas:
300 g nisujahu
1 dl toasooja vett
1 sl 30% äädikat
soola
50 g toiduõli

Täidis:
50 g võid
1,5 dl riivsaia
1 kg õunu
1 dl suhkrut
2 sl kaneeli
1 dl rosinaid

Peale:
50 g võid
tuhksuhkrut

Sõelu jahu kaussi või lauale kuhja, tee keskele süvend ja vala sinna omavahel segatud vesi, õli, sool ja äädikas. Sega ja sõtku hoolega, kuni tainas on ühtlane ja läikiv ning lööb käte küljest lahti. Vajaduse korral lisa veel veidi vett või jahu. Veereta tainas palliks ja pane pooleks tunniks soojaveenõu kohale või keeva veega kuumaks aetud poti alla, et tainas jahu paisumisel elastsemaks muutuks. Täidise jaoks sulata või ja prae riivsai selles kuldseks. Koori ja puhasta õunad, lõika väga õhukesteks viiludeks ning sega suhkru ja kaneeliga. Rulli tainas jahusel laual hästi õhukeseks, kata ühtlaselt riivsaiaseguga, jättes ääred 3 cm ulatuses katmata. Jaota tainale õunaviilud ja rosinad, keera tainaservad täidisele ja rulli struudel kokku. Tõsta rull küpsetuspaberiga kaetud plaadile, pintselda üle sulavõiga ja küpseta 200-kraadises ahjus 40 minutit. Küpsetamise ajal pintselda veel mitu korda sulavõiga. Lase veini jahtuda ja sõelu peale tuhksuhkrut.

Klassikaline kriteerium struudlitaina kohta väidab, et lahti rullitud tainas peaks olema nii õhuke, et läbi selle saab armastuskirju lugeda. Mul ei olnud tainas kindlasti nii õhuke – aga võib-olla see reegel enam ei kehtigi, sest kes teab, kas tänapäeval üldse keegi armastuskirju kirjutab. Mina igatahes pole ühtegi saanud…(aga see muidugi ei tõesta veel midagi :P).

2 responses to “Õunastruudel

  1. Väga ilusad pildid struudlist, tundub, et tainas õnnestus; kindlasti oli ka maitsev. Plaanisin ka täna õunastruudlit teha, kuid õhtu tuli liiga kiiresti – aga õunu muudkui kukub puust ning võtan struudli peagi ette.

  2. Kiidan ka – näeb tõesti väga ehe välja. Mul toob ema täna suure portsu õunu, et saaksin struudlit tegema hakata lähipäevil.

Kommenteeri

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s