Vürtsikas läätse-köögiviljahautis

Tõnis Mägi laulis metsavaikusest, mis on sõnu täis. Ehkki laulus maalitud pilt on teine, viitab see päris hästi praegusele meeleolule metsas. Puude all on vaikus, ainus hääl, mis kaugemalt kostab, on tihaste häälitsemine. Isegi soojadel päikeselistel päevadel on juba sügiseselt läbipaistvas õhus aimatavat kargust, niiskete lehtede ja seente lõhna. Valgus on sügisene ja varjud metsa all suvistest hoopis erinevad. Metsast seenekorviga tagasi tulles tunned õunte ja üleküpsenud ploomide lõhna, märkad päevalilleseemnete valmimist inspekteerivaid tihaseid ja tead, et on aeg enesepettus lõpetada – suvi hakkab läbi saama.

Vürtsikas läätse-köögiviljahautis
(allikas: Kodu ja Aed, september 2009)

1 slvürtsköömneid
2 sl õli
2 tl karrit
1 sibul
2 küüslauguküünt
1 tšillikaun
3 kartulit
3 porgandit
1 porru
600 ml kana- või köögiviljapuljongit
200 g läätsesid

Pane köömned kuiva potti ja kuumuta, kuni tunned köömnelõhna. Vähenda kuumust, lisa potti õli ja karripulber ning kuumuta selles hakitud sibul ja küüslauk pehmeks (ära pruunista). Pane potti ka puljong ning viilutatud porru ja porgand, samuti hakitud tšillikaun (eemalda seemned) ja kartulid. Lase keema tõusta ning lisa läätsed. Hauta 15-20 minutit. Maitsesta. Serveeri hapukoorega.

Kommenteeri

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s