Luksuslik šokolaadikook ja aastavahetuse heietusi

Ma ei tea, miks minu jaoks aasta lõpp melanhoolne aeg on. Idee järgi peaks ju justkui jõulude rahu ja vaikuse järel üks pidev kärts ja mürts olema, mina aga tahaks pigem tehtud ja tegemata asjade üle aru pidada. Ja kasvõi näiteks eelmisi aastavahetusi meenutada.
Neid on olnud igasuguseid. Lapsepõlves maal veedetud uue aasta tervitamistel kuulus kohustuslikku programmi öine uisutamine tiigile rajatud liuväljal värviliste tulede ja muusikaga. Niisugust luksust ei olnud mitte igaühel 😛 – ja boonusena omandasin aastate jooksul selle kõige käigus uisutamisoskuse, millega  koolis hiilata. 🙂


Sealsamas veetsime aastaid hiljem ka unustamatuima aastavahetuse. Erinevatel põhjustel olime kolmekesi otsustanud linnast evakueeruda ja sama erinevatel põhjustel polnud ülejäänud osa meie (tollal) lahutamatust seltskonnast meiega liitunud.  Väljas oli 25 kraadi külma, aga meil olid suur ahi, seapraad, saun ja praegu juba üsna õudsena kõlav kokteil tumedast õllest ja kodutehtud kirsiliköörist. Uue aasta võtsime vastu keset metsa, lõkke, vahuveini ja säraküünaldega. Pärast kahetunnist magamist äratas meid uksele kolkiv kohalik kodanik (et mitte öelda: rõll :P), kellel oli eluliselt vaja leida kainet autojuhti lähimasse asustatud punkti bomba järele minekuks. Meie teda aidata ei saanud.
Mingil aastavahetusel kallistasime aias õunapuud. Ei, mitte samal põhimõttel nagu Imbi ja Ärni :P. Uusaastaööl õunapuu kallistamine pidavat nimelt tagama õnne terveks aastaks. Ja no kas saab siis riskida õnnest loobumisega 😉
Ning üks purukainena ja peamiselt autoroolis veedetud aastavahetus oli ka päris tore. Sõitsime sõpru külastades mööda linna ja loomulikult õnnestus kesklinnas jääda jalgu “Kõik puhuvad!” aktsioonile ning saada sõimata vales kohas seisma jäämise eest.

Luksuslik šokolaadikook
(allikas: Oma Maitse 12/2009)

Põhi:
200 g šokolaadiküpsiseid
75 g võid

Täidis:
900 g maitsestamata toorjuustu
200 g suhkrut
4 sl kakaopulbrit
2 tl vanillisuhkrut
3 sl šokolaadilikööri
3 muna
250 g hapukoort
50 g tumedat šokolaadi

Kaunistuseks:
2 dl vahukoort
100 g tumedat šokolaadi
2 sl võid

Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Suru segu küpsetuspaberiga kaetud 26 cm läbimõõduga vormi põhja ja küpseta 180-kraadises ahjus 10 minutit. Täidise jaoks vahusta toorjuust suhkruga kreemjaks, lisa kakaopulber, vanillisuhkur, liköör, hapukoor, lahti klopitud munad ja sulatatud šokolaad. Pane 240-kraadisesse ahju, küpseta 10 minutit, vähenda kuumus 110 kraadini ja küpseta veel 40 minutit. Lase avatud uksega ahjus jahtuda ning seejärel üleöö külmkapis seista.
Kata jahtunud kook vahukoorega. Nirista peale 50 g šokolaadist ja sulatatud võist kaste ning tõmba tikuga koogile triibud. Ülejäänud šokolaadist tõmba köögiviljakoorija või juustunoaga kaunistuseks rullid. Kook on kõige parem kolmandal päeval.

Advertisements

13 responses to “Luksuslik šokolaadikook ja aastavahetuse heietusi

  1. Kas see on see kook, mis isuäratab juba Oma Maitse esikaanelt?

  2. Just seesama. Maitses tõesti hästi.

  3. No küll sa teed ilusaid pilte. Šokolaadikoogi pildi kompositsioon on nii huvitavalt ilus.

  4. Aitäh, Kristiina 🙂

  5. tumevalge

    Vaatasin ajakirjas seda kooki, aga ei söandanud ette võtta. Eelistan pühade ajal tegelikult lihtsaid toite. Abikaasa on ka muidu mures, et jälle ma vaevan end päev läbi köögis:P:P Aga aastalõpu mõtlikkusest saan ma väga hästi aru. Mina ei suuda südaööl õue minna, kogu see asula paugutamine häirib mind väga. Olen rahulikult toas, õnnitlen pereliikmeid ja “urust” väljun alles 1. jaanuari päeval oma sõprade poole minnes. Mõnusat aastat soovides tumevalge

  6. Aitäh, Tumevalge! Kaunist uut aastat Sullegi.

  7. See aastavahetus ei unune. Kahju ainult, et huvilisi selliseks ürituseks tänapäeval lausa võimatu leida on. 😦
    Ja ma täpsustaksin, et puhusid Sa siiski jaanilauba õhtul mitte aastavahetusel. Tean seda sellepärast, et siis oli väljas peaaegu valge, mida talvel peaaegu kunagi ei juhtu (mõned viimased päevad ehk välja arvata :)).

  8. Au ja kiitus su mälule! 😉 Kõik puhuvad-operatsioon oli vist tõesti jaanilaupäeval, aga aastavahetusel puhuda lasti hoopis Tähe tänaval. Midagi ma siiski mäletan 😛

  9. Pingback: Luksuslik šokolaadikook « Midagi kõhule…

  10. Pingback: igavesti kakskendkolm. « Tere tulemast päris maailma

  11. Kas pärast 10 minutit 240 kraadi juures ja 40 minutit 110 kraadi juures küpsetamist peabki terve kook olema väga võbelev – tundub täiesti toores?

  12. Kui ikka suisa vedel tundub, siis oleks mõistlik natuke (nt 10-15 min) edasi küpsetada. Veidi (keskelt) võbelev peab siiski jääma, täiesti tahke juustukook on juba üle küpsenud.

Kommenteeri

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s