Kõrvitsa-pähklipirukas ja talverõõmud

Talverõõmud ehk kuidas peaaegu 30-kraadise külmaga autot käivitada

Alustuseks hoolitsege piisava ajavaru eest. Tund-poolteist oleks kindlasti soliidne. Siis pange ennast korralikult riidesse, kahekordsed kindad kätte ja kaks paari villaseid sokke jalga.

Kulutage 10 minutit, et otsida üles teie auto ette pargitud auto võtmed. Seejärel avastage, et teie auto uks on kinni jäätunud (et kesklukk üle 20-kraadise külmaga töötamast lakkab, on niikuinii ütlematagi selge). Tirige akna vahelt õue voolujuhe ja sulatage kuumaõhupüstoliga uks lahti, avastamaks, et niipalju, kui see autost sõltub, ei kavatse tema küll täna kuhugi sõita.

Tassige välja portatiivne käivitusaku ja pange auto käima. Korrake protseduuri selle autoga, mis teie väljapääsu blokeerib. Ajage mõlemad autod õuest välja ja siis teine tagasi. Oodake, kuni jää esiaknalt nii palju sulab, et väljavaade muutub pisut etemaks kui tanki puhul. Võite üritada sellele kraapimisega  kaasa aidata, seniks kuni jääkaabits otsustab kapituleeruda.

Kui te nüüd kogu selle menetluse järel veel nii hiljaks ei ole jäänud, et enam ei ole mõtet minnagi, siis sõitke minema – ja ärge hoolige sellest, et auto kolina ja kriginaga igal võimalikul moel mõista annab, et sellise ilmaga sõitmine on pesueht barbaarsus. Ja kui pärast koju tagasi jõuate, tehke endale preemiaks kõrvitsapirukat.🙂

Kõrvitsa-pähklipirukas
(mugandatud: “Toitvad ja tervislikud kõrvitsaroad”)

Põhi:
225 g nisujahu
100 g võid
5 sl külma vett
pisut soola

Täidis:
125 g sarapuupähkleid
100 g suhkrut
1 tl kaneeli
30 g võid
350 g kõrvitsapüreed
2 dl kohvikoort
4 muna
100 g suhkrut

Taina valmistamiseks sega jahu ja sool, haki juurde või ja näpi ühtlaseks puruks. Lisa külm vesi ning sega kiiresti tainaks. Rulli tainas kettaks ja kata sellega 26 cm läbimõõduga pirukavormi põhi ja küljed. Täidise jaoks sega kõrvitsapüree, lahti klopitud munad, kohvikoor ja 100 g suhkrut.
Sega hakitud sarapuupähklid, 100 g suhkrut ja kaneel. Puista pool segust tainapõhjale. Vala peale kõrvitsatäidis. Küpseta 190-kraadise ahjus 40 minutit. Teisele poolele pähklisegust haki juurde 30 g võid, raputa puru pirukale ja küpseta veel 15 minutit.

3 responses to “Kõrvitsa-pähklipirukas ja talverõõmud

  1. Mis maitsega see tuli? Kas on selline magus (ja pisut lääge) kõrvitsaline või midagi paremat?🙂

  2. Vaatamata mu igatsusest külma Eestimaise kliima vasta, siis “automõnud” võiks olemata olla. Huvitav kui ma seal garaazis autot hoian, siis käima ikka läheb??

  3. Eva – ikka täiesti tuntava kõrvitsamaitsega jah, nii et ma usun, et sa nimetaks seda läägeks küll🙂 Mulle on kõrvitsa ja kaneeli kombinatsioon lapsest peale meeldinud, nii et mu meelest oli täitsa hää.
    Maarja – garaaž on ju puha luksus, seal hoitud “saan” käivituks usutavasti üsna meelsasti😛

Kommenteeri

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s