Juustu-sibulapärg

Tunnistage nüüd ausalt üles, teie, kes te sügisel lume sadamist ära oodata ei jõudnud – kas te s e d a tahtsitegi? (Tsiteerides härrasmeest Titanicul: I asked for ice, indeed, but this is ridiculous!) Olgu-olgu, ma tavaliselt aastaaegadega võitlema ei kipu ja iseenesest on hea meel, et ka tänased lapsed saavad lõpuks näha sellist talve, mida ma oma lapsepõlvest küll ja küll mäletan – kus peaaegu räästani ulatuvad hanged ei olegi enam pelk metafoor ja lumesse saab rajada tunneleid (praegu ei veaks küll enam ükski vägi mind lume sisse roomama 😀 – brr, lumi ronib krae vahelt sisse ja pärast on kõik riided märjad). Olgu, halba ilma ei ole kah, on ainult sobimatu riietus, seepärast hüljatakse homme kontsaga saapad, ridikül ja viigipüksid ning te võite mind näha, seljakott seljas ja matkasaapad jalas, sportlikku minevikku taaselustavana üle hangede takistusjooksu tegemas. 😉 Aga vaat lume koristamisest hakkab küllalt saama. Erilised lõbustused seisnevad selles, kui kogu lumi on ära loobitud, auto välja kaevatud ja lahti lükkamata tänaval peaaegu lumme kinni jäädud, siis poest tagasi jõudmise ajaks on agulitänavat üldiselt harva külastav lumesahk oma tiiru ära teinud ja sissesõidutee ette gigantse lumevalli lükanud.
Kuna ma päeval olin tööl, siis olin sunnitud kogu täna sadanud lume õhtul ära koristama (kodakondsed olid endale ettenägelikult mujal rakenduse leidnud) – ja ma ei ütle, et mul ei tekkinud tahtmist seda kõige lihtsamat ja otsesemat teed üle aia naabri hoovi loopida :P. Vastasel juhul võinuks lumesaju tihedust arvesse võttes alljärgneva juustupärja küpsetamine välja näha nii: korista sadanud lumi ära, pane tainas kerkima, korista lumi ära, vormi pärg-lase kerkida-pane ahju, korista sadanud lumi ära, võta sai ahjust-söö, korista lund. Või umbes midagi sinnapoole.

Juustu-sibulapärg
(mugandatud: “Väike saiaraamat”)

Tainas:
25 g pärmi
3 dl sooja piima
1 tl soola
1 muna
9-10 dl nisujahu
75 g võid

Täidis:
4 sibulat
peterselli
300 g riivitud juustu
soola, pipart
päevalille- või kõrvitsaseemneid

Peale:
50 g riivitud juustu
päevalilleseemneid
määrimiseks muna

Hõõru pärm vähese piimaga vedelaks. Lisa ülejäänud piim, sool, muna ja sõtkudes vähehaaval jahu. Lõpuks lisa tükeldatud toasoe või ja sõtku, kuni tainas lööb käte ja kausi küljest lahti. Vajadusel lisa veel jahu. Kata tainakauss rätikuga ja lase soojas kohas tund aega kerkida.
Täidise jaoks koori ja viiluta sibulad ning kuumuta õlis klaasjaks, maitsesta soola ja pipraga. Rulli tainas jahusel laual nelinurkseks, kata sibulatega, puista peale hakitud petersell, seemned ja riivjuust. Keera tainaplaat tihedalt rulli, keera ringiks ja suru otsad kokku. Tee kääridega tainasse 3-4 cm vahedega sisselõiked (ära põhjani läbi lõika) ning keera viilud vaheldumisi sisse- ja väljapoole. Kata rätikuga ja lase soojas kohas pool tundi kerkida. Määri pealt munaga, puista peale seemned ja riivjuust. Küpseta 200-kraadises ahjus 35 minutit (pöördõhuga ahjus 20-25 minutit).

PS. Tervitused Anule ja tema töökaaslastele Paidesse! 🙂

Advertisements

4 responses to “Juustu-sibulapärg

  1. Hei
    “Tee kääridega tainasse 3-4 cm vahedega sisselõiked (ära põhjani läbi lõika) ning keera viilud vaheldumisi sisse- ja väljapoole.” Kuidas see natuke täpsemalt välja näeb? Praegu süüdistan kehvakesi geomeetrilisi teadmisi…

    Muidu tundub mõnus retsept ja tahaks seda lähipäevil proovida 🙂

  2. Võid hoopis süüdistada minu kehva selgitamisoskust 😛
    Ma proovin pikemalt selgitada – ühesõnaga, kui oled tainarulli ringiks vorminud, siis võtad käärid ja teed peale suhteliselt sügavad sisselõiked (nagu lõikaks viiludeks, aga põhi jääb läbi lõikamata) ja siis sikutad neid viilusid üle ühe ringist sissepoole ja väljapoole.

  3. Pärg õnnestus imeliselt, rahulolevad mehed mõmisevad praegu elutoas 🙂 Aitäh retsepti eest!
    Lahtilõigatud viilude sikutamine õnnestus samuti ja seega kerkis pärg väga rõõmsalt. 😛

  4. Rõõm kuulda 🙂 Ja parimad tervitused sulle!

Kommenteeri

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s