Lugusid sarjast “Edevuse laat”
Ehk Õhtuleht 6. veebruar 2010, kus toidublogide ülevaates leidis kajastamist ka minu (tuleb välja, et Tartu-hõnguline) blogi ning ilmus ka šokolaadikreemi retsept.
Ma täna rohkem targutada ei viitsi, sest mul on enne õhtust kino-ooperit veel liiga palju ära teha vaja; sest võtsin just leiva ahjust ja elamine on leivalõhna täis; sest kõigepealt ootab mind tükk sedasama mustikarikast hapukoorekooki ja korralik kruusitäis kohvi, ja sellepärast ka, et üleüldse on hetkel liiga hea olla. 🙂
Hapukoore-purukook
(allikas: Oma Maitse, 3/2009)
Tainas:
180 g jahu
125 g suhkrut
2 sl kakaopulbrit
1 tl vanillisuhkrut
125 g võid
Täidis:
1 kg 20% hapukoort
125 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
4 muna
250 g külmutatud mustikaid
1 tl tärklist
Sega jahu, suhkur, kakaopulber ja vanillisuhkur. Lisa tükeldatud või ja sega purutaoliseks massiks (seda on mugavam teha köögikombainiga). täidise jaoks sega lahti klopitud munad, hapukoor, suhkur ja vanillisuhkur. Vala pool purust 26 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi või väiksema neljakandilise vormi põhja ning suru lusikaga ühtlasemaks. Jaota peale tärklisega segatud mustikad. Kalla peale hapukooresegu ning kata ülejänud puruga. Küpseta 180-kraadises ahjus 45 minutit. Lase jahtuda ja lõika tükkideks.
Täpselt rusikas silmaauku- mõtlesin järgmine nädal just mingit hapukoorekooki meisterdama hakata! Kuidas meeldis ka?
MeeldibMeeldib
Väga hea oli, soovitan proovida. 🙂
MeeldibMeeldib
Väga isuäratav. Foto on lambivalguses tehtud?
MeeldibMeeldib
Ei, otsese päikesepaiste varjamiseks ette tõmmatud kardinaga toas. Aga ei olnud rohkemaks aega, nii et tuli oma põhimõtted ohvriks tuua ja leppida rahuldava pildiga.
Aga kuna kook oli hea, siis läheb ilmselt kordamisele ja paremat pilti ootama.
MeeldibMeeldib
Hapukoorekoogid on meie pere lemmikkoogid. Proovin selle ka kindlasti ära.
Kiidan siinset blogi – imeilusad pildid ja ahvatlevad hõrgutised! Jõudu!
MeeldibMeeldib
Aitäh, Külli! Jõudu läheb tarvis 🙂
MeeldibMeeldib
No superluks, täiesti ja millised fotod, väga ilus!
MeeldibMeeldib
Aitehh, M! 😉
MeeldibMeeldib
Pingback: Laupäevaselt « ELUST SIIN JA SEAL
Ei tulnud valja 😦 Mis trikk selle koogiga on? Akki on hoopis valismaa hapukoor liiga vedel?
MeeldibMeeldib
Vaat ei oskagi kohe öelda, liiga vedelas hapukoores võis asi olla küll. Korraliku paksu 20% hapukoorega ei tohiks probleemi olla, aga oleneb, milline sul seal kasutada oli.
MeeldibMeeldib
Muidu oli super- kõik kiitsid. Aga mul tuli seda puru kuidagi vähe. Vorm oli sama suur. Kahjuks ei ole mul köögikombaini ja tegin käte vahel puru, aga kuidagi õhuke sai see põhi ning pealt jäi ka valge ikka välja kumama.
MeeldibMeeldib
Mul on u 20×22 cm neljakandiline vorm. Põhi tulebki üsna õhuke.
MeeldibMeeldib
Hästi vahvad retseptid! Pole veel midagi järgi proovinud teha aga mõnuga olen lugenud retsepte. Imelised pildid ka veel juures! Ainult jõudu ja jaksu tegijale.
Kindlasti proovin hapukoore hõrgutisi või speltajahust tehtud saiu. Kui ainult õnnestub sellist jahu hankida?
MeeldibMeeldib
Aitäh, Marika! Speltajahu saab ökopoodidest, Tartus peaks ka turuhoones olema.
MeeldibMeeldib
Tere! Proovisin koogi ära. 🙂 Aga tuli natuke selline “lõdi”
Kuna olen alles algaja kokku, siis ei tea ka mida järgmine kord teistmoodi teha.
Kas on nippe?
MeeldibMeeldib
Kas kook oli ka jahtunult vedelavõitu? Sest soojana on ta seda niikuinii :). Hapukoor peab kindlasti olema 20%, tärklise kogust võib natuke suurendada (eriti külmutatud marjade puhul). Kui vorm on väiksem ja kook seega kõrgem, peaks temperatuuri pisut alandama ning küpsetamisaega pikendama. Kui tundub, et kook on veel liiga vedel, aga pealt kipub liiga pruunistuma, võib vormi fooliumiga katta ja veel küpsetada.
MeeldibMeeldib
Tegelikult läks kook jahtudes täpselt selliseks nagu pidi 🙂 Sattusin liiga vara paanitsema- nagu ma ütlesin, olen veel algaja sellel alal 🙂
Aitäh ! Kook oli väga maitsev.
MeeldibMeeldib
Mina tegin täna seda kooki. KAsutasin mustikate asemel murakaid ja see on tänsest minu uus lemmikkook. Hästi mahe ja pehme ja mõnus ja…. Aitäh retsepti eest!
MeeldibMeeldib
Kujutan ette, kui hästi see kook murakatega maitseks 🙂 Kahju, et mu teed murakatega nii harva ristuvad 😦
MeeldibMeeldib
Mina tegin täna lisaks porgandipirukale ka seda kooki. Sain kiidusõnu!
Aitäh väga heade retseptide eest! Ja need imelised pildid ….
MeeldibMeeldib
panin just ahju koogi, aga kuna kodus polnud muud, kui 10% hapukoort, siis võtsin riski ja proovisin sellega; siinsete soovituste järgi proovin veidi madalama temperatuuri ja pikema ajaga küpsetada, ehk siis ei jää liiga vedel..
ja mustikaid ka ei olnud, proovin apelsiniga:)
MeeldibMeeldib
Tõeliselt hea mustikakook. Aitäh!
MeeldibMeeldib
Mmmm…. ma arvan, et kahtlemata on vaja nüüd kooki tegema hakata 😀
MeeldibMeeldib
Aniitram, ma arvan ka, et see on lausa hädavajalik 🙂
MeeldibMeeldib
Väga isuäratav pilt. Kuna kodus on täpselt kaks pakki hapukoort seismas, siis läheb õhtul küpsetamiseks 🙂
MeeldibMeeldib
kook ahjus,mustsõstar ja külmutatud,nisujahu pooleks täistera rukkijahuga…eks näis mis sealt tuleb ah jh ikka tibake soola ka!
MeeldibMeeldib