Sidrunikoogid

Sidrun, nagu näha, on mul viimasel ajal hirmsasti hinge peal. Põhjusega, võib-olla… Sest midagi on selles kenas kevades nüüd (tõenäoliselt päästmatult) kaotsi läinud. Minust ei ole aus sellest siin rääkida, aga loomupärane kalduvus kurbust peita tekitab ühel hetkel ikka situatsiooni, kus see hakkab üle ääre ajama. Põhjus, miks mulle muinasjutud ei meeldi, peitub ka kuskil siin. Sügavamal. Teeb tugevamaks? Jah. Aga ma ei taha veelgi tugevamaks saada. Mitte nüüd, mitte niimoodi. Käest pillata on lihtne ja kokku liimides jäävad praod alles.  Ent mind valitsev materjal on roostevaba teras, pealispinna alla näevad väga vähesed ning nii kahju oleks lasta kevadet raisku minna. Doktorikraad positiivne-välja-nägemises-kui-ma-ennast-üldse-nii-ei-tunne on ammu omandatud. Nukker on. Ja õige natuke naljakas ka. Nii on elu. Sidrun, mitte maasikas.

Sidrunikoogid (8 tk)

Muretainapõhi:
125 g nisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
100 g võid
2 sl jääkülma vett

Täidis:
200 g sidrunivõiet

Serveerimiseks:
1 dl vahukoort

Sega jahu ja küpsetuspulber, lisa kuubikuteks lõigatud külm või ning haki kiiresti ühtlaseks puruks. Tilguta peale jääkülm vesi ning sega kiiresti tainaks. (Mugavam ja kiirem on seda teha köögikombainiga.) Pane tainas paariks tunniks või järgmise päevani külmkappi. Lase siis pisut soojeneda, rulli õhukeseks, lõika kettad ning vooderda nendega tartaletivormid. Küpseta 225-kraadises ahjus 8-10 minutit. Lase täielikult jahtuda, täida sidrunivõidega ning kaunista vahukoorega.

Sidrunivõie (lemon curd)
(pisut mugandatud: “Maitsvad kingitused”)

2 suurt sidrunit
3 muna
150 g peent suhkrut
100 g võid

Pese sidrunid kuuma veega, riivi kollane kooreosa ning pressi välja mahl. Sega kuumakindlas kausis või väikeses kastrulis munad, suhkur, sidrunimahl ja -koor. Tõsta kuuma vee kohale ja kuumuta segades, kuni segu pakseneb (umbes 10 minutit). Lase pisut jahtuda ning klopi juurde toasoe või. Kala võie soojalt purkidesse ja säilita külmkapis. (Sellest kogusest saab umbes 400 grammi võiet).

Advertisements

3 responses to “Sidrunikoogid

  1. Küll on nunnukesed, kindlasti ka väga maitsvad!

  2. Tead ju küll, et kui elu pakub sidruneid, siis otsi välja tekiila ja sool. 😛
    Aga kook on ka päris hea mõte, ja kui tohib lisada – väga maitsev. 😉

  3. Ehh, ega siis kurbusest ei tohi jooma hakata. 😛 Pealegi on tequila apelsini ja kaneeliga parem kui sidruni ja soolaga. 😉 Nii et jääb siis kook.

Kommenteeri

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s