Valge šokolaadi kook marjakastmega

Retseptikatsetuste sarja jätkasin vaarikakastmega valge šokolaadi koogi teemal. Vaarikakastme koristasin küll pealkirjast ära, sest mul läks käiku metsmaasikatoormoos (vaat seda nimetan mina delikatessiks), väiksemat sorti, aga olulises kõrvalosas metsmaasikaliköör – pildil küll kastet nii või naa ei ole, pole midagi parata, ei sobinud kontseptsiooniga (kui te nüüd uhkustada lubate, siis ma olen selle suurema fotoga äärmiselt rahul :)). Aga võite mind täitsa vabalt uskuda – ma tean, millest räägin – et see kaste oleks suurepäraselt kõlvanud ka i l m a koogita :P. Muidugi ei ole mitte mingisugust alust arvata, et vaarikad ja vaarikaliköör kuidagi kehvemini esinenuks. Ja kindlasti võib siin vabalt kasutada ka muid parajasti käepärast olevaid marju või miks mitte ka rabarberit – kaneeli ja suhkruga pehmeks hautatuna või ahjus röstituna.
Mõned inimesed tõstavad valge šokolaadi peale kisa ja ega ma tõtt öelda ise temaga ka sõber ei ole, aga kooki ei ole küll tarvis selle pärast söömata jätta, sest kogu muu seltskond suudab selle ainult nime poolest šokolaadi lääge magususe kenasti neutraliseerida ja tulemus on üpris mõnusalt kreemjas ning parajalt vanillimaitseline. Retsepti kohendasin sel määral, et algse 200 g kohupiima asendasin poole suurema kogusega. Munavalgete kasutamine ilmtingimata hädavajalik ei ole.  Valge šokolaadi sulatamisel tuleb hoolikas olla – nagu ikka, et tilkagi vett sisse ei satuks.

Valge šokolaadi kook marjakastmega
(allikas: Valio)

Põhi:
150 g kaeraküpsiseid
50 g võid
Täidis:
5 želatiinilehte
1 sl sidrunimahla
200 g valget šokolaadi
400 g vanillikohupiimakreemi
1 sl vanillisuhkrut
2 munavalget
2 dl vahukoort
kaunistuseks kakaopulbrit

Marjakaste:
külmutatud vaarikaid või metsmaasikaid
suhkrut
vaarika- või metsmaasikalikööri

Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Vooderda 26 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga, suru küpsisepuru vormi põhja ja pane täidise valmistamise ajaks külmkappi. Leota želatiinilehti külmas vees 5 minutit.  Sulata šokolaad veevannis ning sega kohupiimaga, lisa pool suhkrust ja vanillisuhkur. Pigista želatiinilehtedest vesi välja ja lahusta need kuumas sidrunimahlas. Kalla želatiinilahus peene joana kohupiimasegu hulka.  Vahusta munavalged ülejäänud suhkruga kõvaks vahuks. Vahusta koor, lisa mõlemad vahud ettevaatlikult segades kohupiimasegule ja vala täidis vormi. Kata toidukilega ja lase üleöö külmkapis seista. Eemalda kook vormist ja sõelu peale kakaopulbrit. Kastme jaoks püreesta marjad sauseguriga, lisa suhkur ja liköör, kui kasutad vaarikaid, suru kaste seemnete eemaldamiseks  läbi sõela, maasikakaste puhul pole seda vaja.

Advertisements

4 responses to “Valge šokolaadi kook marjakastmega

  1. Tõesti ilus pilt on! 🙂

  2. Tõeliselt isuäratav!! Eriti meeldib mulle see “kahvel”:)

  3. Mõtlesin, et kui olen vist juba sada korda seda sinu kiidetud suuremat koogipilti vaadanud, siis pean ikka ära ka ütlema: see on tõepoolest suurepärane! Mõnikord imetlen ikka enda pildistet kraami ka, aga no nii ilusat pole veel objektiivi püüdnud. Tubli töö. (Y)

  4. Aitäh, Dagris, Andra ja Triin! 🙂

Kommenteeri

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s