Rukkipitsa

Sisult sotsialistlik, vormilt rahvuslik, või kuidas see nõukogude kultuuri postulaat kõlaski. Kõnealuse saadusega on vastupidi – sisult täiesti rahvuslik, vormilt puha rahvusvaheline. Pitsalaadne toode võiks muidugi ka öelda. analoogselt kõigi nendega, mis küll kaudselt midagi meenutavad, aga tegelikult ei ole seda mitte. Muidugi selle vahega, et need teised -laadsed tooted ilmtingimata söömiseks ei pruugi kõlvata.

Aeg-ajalt esitatakse mulle soove, et ma ühtedest või teistest toiduainetest midagi rohkem või vähem söödavalt originaalset kokku kombineeriksin. Kõik ideed ei ole piisavalt intrigeerivad, need ei lähe käiku. Mõned ununevad tükiks ajaks, kerkivad siis pinnale ja saavad tehtud. Osa võtab pikemalt mõtlema. Rukkipitsa idee autor on mu isa, kes kord küsis, kas rukkileivapitsat ei saaks teha. Mina muidugi suure suuga lubasin, et vabalt saab, rahvuslikult vürtsikilu või suitsuräimedega näiteks😛. Ja jäingi siis nii paariks kuuks asja üle mõtlema, aeg-ajalt võimalikke variante paberile kritseldades. Mõttetöö käigus modifitseerus rukkijahuga pärmitainas kohupiima-muretainaks, kilu aga asendus hakkliha, singi, juustu ja kurgiga. Sink ei ole küll ilmtingimata kohustuslik, aga annab maitset, muidu võib tulemus jääda liiga mahe. Ja ma kinnitan teile – see pirukas on täiesti söödav ja pirukapõhi tuntavalt leivamaitseline. (Suitsu)räimedega variant… see jäi kah hinge peale ikka…

Rukkipitsa (ahjuplaaditäis)

Rukkimuretainas:
250 g rukkijahu
1 tl küpsetuspulbrit
(2 tl köömneid)
180 g võid
200 g kohupiima

Kate:
300 g riivjuustu
800 g hakkliha
2 suurt sibulat
soola ja musta pipart
200 g suitsusinki
300 g marineeritud kurki

Taina jaoks sega jahu küpsetuspulbriga (ja köömnetega, kui neid kasutad), lisa kuubikuteks lõigatud või ja haki ühtlaseks puruks. Lisa kohupiim ja sega ühtlaseks tainaks. Lihtsam on seda teha köögikombainiga. Pane tainas tunniks ajaks külmkappi, siis on seda lihtsam rullida.
Täidise jaoks kuumuta hakitud sibulat ja suitsusingi kuubikuid mõni minut õlis, lisa hakkliha ja prae läbi. Maitsesta soola ja musta pipraga. Sega juurde tükeldatud kurk.
Rulli külmikust võetud tainas lahti (näiteks kahe küpsetuspaberilehe vahel) ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Võid tainast 200 kraadi juures 10 minutit eelküpsetada, aga ei ole ilmtingimata vajalik. Kata tainas poole riivjuustuga ja laota peale hakklihasegu. Küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit. Jaga peale ülejäänud riivjuust ning küpseta ahju allosas veel 20-25 minutit.

4 responses to “Rukkipitsa

  1. juba lause juures “rukkijahust pärmitaigen” tundus, et tahaks proovida…

  2. See tundub täiuslikult ahvatlev! Tuleb järgi proovida!
    Ühtlasi ka suurimad tänusõnad väga inspireeriva toidublogi ning toiduvalmistamise motivatsiooni kõrgel hoidmise eest!
    Ilusat suve tulemist!

  3. pitsa on ju uks meie pere lemmikroogi.peab vist järele proovima

  4. see rukkipitsa on viimase peal! Juba perioodiliselt ja regulaarselt seda tegema hakanud ja isu täis ei saa…. võibolla on asi selles et nisuallergia ei võimalda tavalist pizzat süüa ja nüüd on rukkiga õnn õuel🙂

Kommenteeri

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s