Kartuli-läätsesupp

Vägisi kisub sügiseks kätte. Supid lähevad tummisemaks ja tšillisemaks, õhtul tahaks kähedat kurku kosutada ingveriteega ja akna tagant kostab tammetõrude kukkumise klobinat.

Kartuli-läätsesupp on täpselt selline sügisene supp, mida süüa siis, kui lehesajud on alanud ja akna all kasvav puu koputab õhtupimeduses okstega vastu klaasi, nagu tahaks tuppa sooja tulla.

Ja siis, kui mitte kuidagi ei taha leppida tõsiasjaga, et suvi on läbi. Nagu mina, kes ma läksin hommikul välja heledate poollahtiste kingadega. Mis oli viga, muidugi. Õhtul trennist koju tulles olid jalad juba põlvini märjad ja nagu sellest veel vähe oleks, valis vihmavari lõpliseks allaandmiseks just selle sama päeva. Õnneks sain teel koju töö juures kingad ära vahetada ja jätkasin teekonda stiliseeritud Tuhkatriinuna – kõrged kontsad, põlvini märjad püksid, ühes käes katkine vihmavari ja teises läbiligunenud kingad.

Kui on üks asi, mida ma ära õppinud ei ole (tegelikult on neid muidugi veel ;)), siis on see niisuguse konsistentsiga supi keetmine, mida üldse täie õigusega supiks võiks nimetada. Mul kipuvad nad kõik nimelt olema pigem niisugused noorema pajaroa olemisega, kus lusikas sees püsti seisab :P. Ja piprased muidugi ka, kui just piimasupiga tegemist ei ole.

Originaalretseptiga võrreldes vähendasin maitseainete ja -taimede hulka kohe poole võrra, sest Maru retseptis on lisaks ingverile, tšillile ja apelsinile ette nähtud veel ka safran, Tai basiilik ja pronks-lutiklill. Kui julgete, siis proovige :), minu meelest ei oleks nii palju erinevaid maitseid teps mitte kasuks tulnud. Kerge apelsinimaitse seevastu sobib nii läätsede kui kartuliga üllatavalt hästi ja tšilli annab vajaliku särtsu.

Kartuli-läätsesupp
(allikas: “Maru maitsev maailm”)

2 suurt kartulit
2 dl musti läätsi
1 (punane) sibul
jupp ingverit
1 punane tšillikaun
ühe apelsini koor ja mahl
7 dl puljongit
oliiviõli
soola ja pipart
serveerimiseks hapukoort või mascarponet

Lõika kooritud kartulid väikesteks kuubikuteks. Haki sibul, tšilli ja ingver ning prae neid mõni minut oliiviõlis. Lisa kartulikuubikud ja kuumuta veel mõni minut. Lisa külma veega loputatud läätsed ja puljong ning lase veerand tundi keeda. Lisa apelsinist pressitud mahl ja riivitud apelsinikoor. Keeda veel 10-15 minutit, kuni läätsed on pehmed (vaata pakendilt läätsede keetmisaega). Vajadusel maitsesta soola ja/või pipraga. Serveeri hapukoore või mascarponega ning riivi peale apelsinikoort.

Advertisements

Kommenteeri

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s