Mascarponetäidisega hurmaad

Silence is golden, but my eyes still see.

Kas olete kunagi mõelnud, millise kvaliteediga on suurem jagu päevasest suhtlusest? Millest me räägime? Kellega? Kuidas ja kui palju? Kui me küsime, kas me siis tegelikult ka vastust ootame?

Millal te viimati kedagi tõeliselt k u u l a s i t e? Kuulasite tõeliselt, kaasa mõeldes ja ootamata, millal vestluskaaslane oma jutu lõpetab, et saaksite ise rääkima hakata.

Millal tundsite, et teid tõeliselt k u u l a t a k s e? Katkestamata, käsitamata iga uut teemat ja mõttepausi signaalina vestlusvooru enda kätte haaramiseks.

Millal te viimati tõeliselt v e s t l e s i t e? Kuulates ja kuulatud saades. Nõnda, et mõtted polnud mujal, silmad arvutiekraanil, üks kõrv raadiot või televiisorit kuulamas.

Ja millal te viimati vaikisite? Vaikust kuulasite?

Inimesed reeglina kardavad vaikust. Või vaikuses iseendaga kahekesi jäämist.

Aga vaikust on erinevat.

Jah, vaikus inimeste vahel võib mõnikord olla piinlik. Peas vasardab vaid paaniline kõneaine leidmise soov. Mida ma peaksin ütlema, ruttu-ruttu, mõni jututeema palun! Miks tema midagi ei ütle?

Kuid vaikus kahe inimese vahel võib olla ka üks kaunimaid asju maailmas. Mõnikord on vaikus sõnu täis, aga öelda ei ole midagi vaja.

Absoluutset vaikust kohtab harva. Pideva taustamüraga harjunud kõrvale võib mõni vaikus küll esialgu täielikuna näida ja kõrvulukustavana kõlada, aga kui natuke oodata – vaikselt, kiirustamata, hakkab kõrv jälle helisid eristama. Puulehtede sahinat. Kauget koerahaukumist. Puu praksatust külma käes.

Proovige. Kuulake. Vaikus hakkab kõnelema. Mõnigi kord igapäevasest ilusamas keeles.

Mascarponetäidisega hurmaa

Mascarponetäidisega hurmaad (neljale)
(allikas: nami-nami)

4 hurmaad
250 g mascarponet
1 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
mandlilaaste

Pese ja poolita hurmaad. Uurista teelusikaga seest tühjaks ning haki viljaliha peeneks. Sega mascarpone suhkru ja vanillisuhkruga ning lisa hurmaa viljaliha. Täida puuviljad saadud seguga, puista peale mandlilaaste.
Küpseta 225-kraadises ahjus umbes 10 minutit, kuni juust on pehmenenud ja mandlilaastud värvi muutnud. Serveeri soojalt.

Mascarponetäidisega hurmaa

2 responses to “Mascarponetäidisega hurmaad

  1. Lugesin rääkimise-kuulamise-vaikimise osa läbi ja see oli nii ilus ning mõtlemapanev, et ma kaugemale ei jõudnudki🙂

    Jagan sama arvamust, et vaikimine võib öelda väga palju ja olla huvitav. Vahel hommikul ärgates kuulan ma justnimelt vaikust: kuidas koer kusagil kauguses haugub, keegi allkorrusel nõusid pillub või käokell kukub. See ilus ärkamine saab kahjuks ainult kuus korra juhtuda. Ilus.

    Kuulamise ja kuulatud saamise koha pealt märkan väga tihti, et mind ei kuulata päriselt. Liiga tihti tuleb mul endale etteheiteid teha, et ma teisi piisavalt ei kuula. Aga teen oma parima, vähemalt mõtlen ma sellese ja oskan tähele panna. Kuulamine ja kuulatud saamine on tähtis. Väga tähtis.

    Ilusat aasta algust!

  2. Aitäh, väga nämmad tulid, tegime vana-aasta õhtu magusaks.🙂

Kommenteeri

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s