Kõrvitsapüreesupp

See postitus pidi rääkima kiirustamisest. Sellest, et ma olen väsinud kiirustamast. Väsinud Lewis Carrolli peeglitagusest maast, kus paigal püsimiseks tuleb joosta kõigest väest ning et kuhugi jõuda, veel kaks korda kiiremini. Et ma olen üldse mitmetest asjadest lootusetult väsinud. Mitte füüsiliselt, vaid vaimselt. Mina poolikult teha ei oska, aga täie jõuga tegemiseks ei ole mul enam ei jõudu, lootust ega tahtmist ning see tekitab minus ületamatu konflikti. See selleks.

Ja kiirustamisest see lugu põhimõtteliselt räägibki. Aga mitte päris nõnda, nagu ma plaanisin.

Neljapäeva õhtul asusin cannelé’sid küpsetama, et neid heale töökaaslasele sünnipäeva puhul viia. Taina tegin juba eelmisel õhtul valmis ja esimene vormitäis tuli ahjust praktiliselt täiuslikuna. Teine samamoodi. Tõstsin vormi restiga pliidi peale, nagu tavaliselt, et nii 10 minuti pärast cannelé’d välja võtta. Aga millal mina siis olen 10 minutit niisama istuda suutnud. See tundus nimelt täiesti piisav aeg, et arvuti taga üks töö lõpetada. Läks muidugi kauem. Ja kui siis suitsuandur äkki karjuma hakkas, võis põhimõtteliselt ohtu juba ka h a i s t a.

Vaatepilt, mis köögis avanes, oli üpris õudne – läbi paksu suitsu paistis laetuli kui seasilm ja silikoonvorm pliidi peal mitte ainult et põles lahtise leegiga, vaid suurem osa oli juba põlenud. Sest üks keeduala pliidil oli sisse lülitatud, ilma et ma seda märganud oleks.

Ma ei kaotanud pead, vaid toimetasin põlevad vormijäänused külmavereliselt kraanikaussi, avasin aknad, vaigistasin selleks ajaks juba kolm karjuvat suitsuandurit, tegin närvide rahustuseks 50 g konjakit ja asusin peenikese tuhana kõigile rohkem või vähem horisontaalsetele pindadele (kujutate ette, kui palju neid köögis on!) ladestunud cannelé-vormi kokku koristama. Ega ma lõpuks oma plaanist ka ei loobunud, ülejäänud tainas sai mini-cannelévormis ikkagi valmistooteks realiseeritud. Isegi mitte tervet ööd ei kulunud selleks kõigeks, juba õige varsti peale kella ühte sain voodisse.

Lõpp hea, kõik hea.

Tegin sellest juhtumist enda jaoks vähemalt neli järeldust. Mis nendest kõige olulisem – sootumaks on tarvis lõpetada kümne asjaga korraga tegelemine, sellest sünnib kahju nii tervisele kui varale. Mitte et seda mulle varem mõista poleks antud. Aga nii jõulist märguannet ei saa tähele panemata jätta.

Kõrvitsapüreesupp
(allikas: “Oma Maitse retseptiraamat”)

2 sl õli
2 kartulit
600 g kõrvitsat
1 porgand
1 sibul
6 dl kana- või köögiviljapuljongit
poole sidruni mahl
0,75 dl kõrvitsaseemneõli
riivitud muskaatpähklit
musta pipart

Serveerimiseks:
kõrvitsaseemneõli
röstitud kõrvitsaseemneid

Kuumuta kastrulis õli ja prae tükeldatud kartulit, porgandit, sibulat ning kõrvitsat 5 minutit. Lisa kuum puljong, kata pott kaanega ja keeda köögiviljad pehmeks. Lisa sidrunimahl ja kõrvitsaseemneõli ning püreesta. Maitsesta muskaadi ja musta pipraga. Serveerimisel nirista supile kõrvitsaseemneõli ja raputa peale kuival pannil või ahjus röstitud kõrvitsaseemneid.

13 responses to “Kõrvitsapüreesupp

  1. Hea, et midagi hullemat ei juhtunud. Vedas tõesti. Sellistes tingimustes alustatut lõpule viima on võimelised muidugi ainult eriti sihikindlad ja pühendunud:)
    See supp on kõrvitsasuppidest minu absoluutne lemmik. Vaatamata pere ja sõprade silmade pööritamisele ja ohetele “Jälle!” piinan neid järjekindlalt selle supiga sügiseti vähemalt kord nädalas.

    Meeldib

  2. Oeh, ma olen vaid pajakindaid sedasi põlema pannud ja retseptide väljatrükke, aga jah, miskipärast ikka aeg-ajalt ununeb üks või teine pliidiauk sisse 😦 Kahtlen, kas ma nii külmanärviliselt asjaga tegelenud olen, ilmselt ikka rohkem paanikas olnud 🙂

    Canelé näeb täitsa perfektne välja – kenasti tumeda karamelli karva..

    Meeldib

  3. nüüd tuli meelde, et pajakindaga on mul ka niimoodi juhtunud. Leekideni õnneks asi ei jõudnud, aga kärssas ära küll.

    Meeldib

  4. Jalad hakkasid lõpuks ikka värisema ka, kui kõik kraamitud ja koristatud sai…
    Pille – sellepärast ongi vormist eriti kahju, et lõpuks ometi hakkasid cannelé’d perfektselt välja tulema… :S

    Meeldib

  5. Päris jube õnnetus :S suitsuandurid ikka väärt asjad 🙂 Mul kah selline pliit, mis ise tööle hakkab, kui mingi asi valesti pliidile panna, siiani olen õnneks jaole saanud ja päris põlengut korraldanud pole 🙂

    Meeldib

  6. Karm kogemus ja edukalt läbitud kriisiõppus. Ei kujuta ette, kui adekvaatselt suudaks ise sellises olukorras tegutseda.
    Minu köögiäparduste lagi on ka seni olnud vaid pajakinda kärsatamine. Ptüi-ptüi-ptüi.
    Kõrvitsasupp on korralik palsam ehmatuse leevendamiseks, minu lemmikversiooni sisse käib kindlasti ka ingverit.

    Meeldib

  7. Oh, hea, et kõik nii hästi läks. Ma olen fimoga suitsuandurit testinud ja kunagi vennaraas korraldas teeküünlaga sünteetikat sisaldava vaiba peal väikese lõkke.

    Meeldib

  8. Huh! Mul tuli lugedes juba värin sisse. Sama väri, mis siis, kui mul ülikuumal pannil õli süttis, leek oli võimas. Loomulikult ehmatusega tõstsin panni kraanikaussi, õnneks hoidis miski mind tagasi, kraani ei avanud. Ootasin, kuni õli ära põles.

    Meeldib

  9. Oeh, ma ei taha isegi mitte ette kujutada, milline su köök välja nägi, see plastmaterjalide põlemine on kole.
    Aga samas ka hea, et ainult üks koogivorm. Ükskord juhtus ühel inimesel nii, et pliidiplaadile ununes laptop…

    Meeldib

  10. Selliste juhtude jaoks peab olema köögis igaks juhuks tulekustutustekk, maksab vähe, aga aitab just juhul kui õli pannil suure leegiga põlema minema peaks. Aga aitab muidugi juhul, kui ta on kohe kättesaadav, mitte sahtlipõhja peidetud.
    http://www.kauponline.ee/est/pudi-padi/tulekustutustekk-1-1×1-1m

    Meeldib

  11. Pingback: Kohukesed | Toidutegu

  12. Kas need silikoon-vormid on ûldse tervislikud? Tänan vastuse eest.

    Meeldib

  13. Mul puuduvad vastavad teadmised, et silikoonvormide tervislikkust hinnata. Aga ma isiklikult neid just tingimusteta ei usalda (eriti kuumutamisel) ning üldiselt eelistan köögis igasugusele silikoonile või plastile roostevaba terast ja klaasi.

    Meeldib

Leave a reply to Piret Tühista vastus