Hatšapuri

See oleks nüüd küll täitsa häbilugu, kui lumi ära sulaks 😀 (mitte et mingi reaalne oht silmapiiril oleks), nüüd, kus ma lõpuks ometi olen saavutanud filigraanse oskuse manööverdada 10 sekundiga välja sellest teatud mööndustega väravaks nimetatavast praost, ilma et kordagi hange riivaks. Veel mõni aeg tagasi käis see sedamoodi, et alles pärast kõigepealt tagurpidi, siis edaspidi ja uuesti tagurpidi hange sõitmist õnnestus enam-vähem sirgjoonelist trajektoori mööda jätkata. Ühtegi varuosa puhtalt vedamise tõttu hange ei jätnud :P.

Vahepeal sai uisutamine üle seitsme-kaheksa aasta kenasti meelde tuletatud, kõik luud-kondid jäid kah terveks ja n ü ü d oleks küll viimane aeg kevade tulekuks, sest kujutlusvõime kipub juba hätta jääma sellise olukorra silme ette manamisega, kus lund maas e i ole. Basta!

Turuhoones aga oli eelmisel nädalal saada suluguni juustu (aeg-ajalt ikka on, aga harva, liiga harva!) ja suluguni juust tähendab minu jaoks per se hatšapurit. Erinevaid variante on sel kuulsal Gruusia juustupirukal nõnda palju, et valesti teha pole ilmselt võimalik, ükskõik kas kasutada sooda- või pärmitainast ning kas täidises kasutada ainult juustu või veel midagi. Ka täitmise viise on mitmeid. Suluguni juustu asendama sobib brõnsa, häda pärast ehk ajaks asja ära ka mozzarella, aga sel juhul tuleb täidisesse kindlasti soola lisada.

Ühesõnaga, tehkem see pirukas valmis, võtkem kõrvale hea seltskond koos Saperavi viinamarjadest tehtud veiniga ja kui on tahtmist, taustaks Gruusia popp kah (Pancho elik Levan Mgaloblishvili näiteks) ning nii võibki ehk tasahilju tekkida õhkõrn lootus, et äkki on see lõppematu märtsikuu sel kombel kuidagi moodi siiski üle elatav. Ja lõpetagem enda karmilt kohtlemine! Sõõm eluterve hoolimatuse anumast á la Artur Alliksaar on omal kohal :).

Hatšapuri (ხაჭაპური)(2 tk)
(väikeste mugandustega: Oma Maitse retseptiraamat)

Tainas:
25 g pärmi
2,5 dl käesooja piima
400 g nisujahu
50 g võid
50 g toiduõli
1 munavalge

Täidis:
500 g suluguni juustu
50 g võid

määrimiseks 1 munakollane

Valmista pärmitainas – lahusta pärm väheses käesoojas piimas, lisa ülejäänud piim, jahu ja munavalge ning sõtkudes või ja toiduõli. Pane tainakauss rätikuga kaetult sooja kohta ning lase umbes kolmveerand tundi kerkida, sõtku siis uuesti alla ja lase veel kord kerkida. Täidise jaoks riivi juust, sega sulatatud võiga ning vormi kaheks palliks.

Kerkinud tainas rulli jahuga üle puistatud laual kaheks umbes 25 sentimeetrise läbimõõduga kettaks. Tõsta kummagi tainalehe keskele täidisepall ja ümbritse tainaga, näpistades seda pealt kokku. Keera tainapall ümber, nii et liitekoht jääb alla ja rulli (või vajuta kätega) lapikuks. Jälgi, et tainasse ei tuleks auke. Tõsta hatšapurid küpsetuspaberiga kaetud plaadile, tee keskele väike auk, et aur välja pääseks ning määri pealt munakollasega. Küpseta 180-kraadises ahjus 20-25 minutit, kuni hatšapuri on kuldkollane. Lase rätiku all veidi jahtuda, et juust pisut taheneks, ning serveeri soojalt.

Advertisements

3 responses to “Hatšapuri

  1. Mulle väga meeldib, kuidas Sa iga toidu kohta oskad postitada Loo. Mida on põnev lugeda, mis tekitab lugejas seose selle toiduga, ja tunde, et tahaks kohe ise ka sedasama katsetada. Aitäh inspiratsiooni eest, lõunaosariiklane!

  2. Ma lausa tunnen seda sooja ja sulanud juustu maitset suus, pehme nagu kiisu kõht…väga hea asi!

  3. Proovisin asja järgi ja ei kahetse. Väga maitsev tuli. Järgmine kord teeksin vaid selle täienduse, et pärmitainasse lisaks pisut soola, see tundus pisut magedavõitu seekord. Tänud retsepti eest!
    PS. Suluguni juustu sain Rocca al Mare Prismast.

Kommenteeri

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s