Pörkölt

Mit sütsz, kis szűcs?
Sós húst sütsz, kis szűcs?

Kas kõlab nagu eesti keele sugulaskeel? Proovige seda öelda võimalikult kiiresti. Võttes arvesse, et s hääldub ungari keeles š, tavaline s märgitakse sz ja akuut tähe peal tähistab pikka vokaali. Sobib ka joobeastme määramiseks ;).

Ungarlaste pörkölt, gulyás(leves) ja paprikás on Eestis üldiselt segi nagu puder ja kapsad. Laias laastus on pörkölt paks lihahautis, mida võib valmistada looma-, sea- või kanalihast ja isegi kalast. Pörkölt ei sisalda kartuleid ja ungarlased ise toonitavad, et kindlasti ei tohiks sinna lisada konservtomatit (punane värv tuleb paprikapulbrist) ega kastme paksendamiseks jahu, õige konsistents saavutatakse piisavalt pika hautamisega, mille käigus sibul laguneb ja kaste pakseneb. Guljašš-supp (gulyásleves) on tõepoolest  s u p p, sisaldab ka kartulit ning maitseainetest köömneid. Paprikás paigutub kahe eelnimetatu vahele, olles vedelam kui pörkölt, kartulit ei sisalda ning kastme paksendamiseks kasutatakse jahu ja hapukoort, kõige tuntum neist on kanapaprikaš (csirkepaprikás).

Nagu segadus veel piisavalt suur poleks, on olemas ka tõepoolest lihtsalt guljaššiks nimetatav roog, mida keedetakse harilikult vabaõhuüritustel suures pajas, kodus valmistavat ungarlased seda väga harva, guljašš-supist on see paksem ning lisatakse tavaliselt ka punast veini.

Kõik selge? 😉

Mina teen pörkölti harilikult sealihast, kui on käepärast mõni autentse maitsega tomat, siis lisan ühe, vastasel juhul veidi tomatipastat ja vee asemel kasutan aeg-ajalt kuiva valget veini. Ja kui just tuju peaks tulema, siis asendan osa paprikapulbrist suitsupaprikapulbriga.

Jó étvágyat!

Tänane muusika: Bruce Springsteen “Human Touch”

Sealihapörkölt (sertéspörkölt)
(mugandatud: Peeter Kard “Ungari köök”)

1,5 kg sealiha
50 g õli või searasva
4 sibulat
3 sl paprikapulbrit
2 paprikat
1 sl tomatipastat
1 küüslauguküüs
1,5 dl vett (või valget veini)
soola, pipart

Kuumuta hakitud sibul õlis klaasjaks, eemalda pott tulelt, lisa paprikapulber, sega ja pane juurde tükeldatud liha. Tõsta pott tulele ning sega kõik korralikult läbi. Lisa tükeldatud paprika, tomatipasta, küüslauk ja vesi või vein. Maitsesta soola ja pipraga. Alanda kuumust ning hauta tasasel tulel, kuni liha on pehme ning sibul ja paprika praktiliselt lagunenud (vähemalt tund, pigem kaks, sõltuvalt lihast), vajadusel lisa vahepeal veidi vett.

Advertisements

Kommenteeri

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s