Värviline kuskussisalat

Selle kevade esimene. Poseeris portreeks ja lubas kuldset suve.

Meil ei jäänud muud
kui sündinuna otse lavale,
oma osa mängida just nii, kui peab.
(Henry Laks “Naerev kloun”)

Kas sa julged maski maha võtta?

Vaadata endale ja elule otsa kogu oma alasti olemuses ja öelda: see olengi mina?

Enamik meist kannab siiski maski. Võib-olla mitte kogu aeg ja tõenäoliselt mitte ühtsama. Eriti osavatel on korralik kollektsioon maske, mida nad välkkiirelt ühest rollist teise hüpates vahetavad. Selline ekvilibristika on kõrgem pilotaaž, aga kas need inimesed pole sisimas hoopis õnnetud hinged, kes kõige rohkem igatsevad, et neid tuntaks nende oma näo järgi?

Teiste ees maski kandmine on enamasti enesekaitse. Soov näida kellegi teisena, kes on targem, ilusam, täiuslikum ja seeläbi meie arvates armastusväärsem. Soov kaitsta ennast valu eest, mida vahetu kokkupuude maailmaga meile põhjustada võiks. Soov säästa teisi oma tuimestamata tunnete tulevärgist, mida nad meie meelest taluda ei tarvitseks või ära pole teeninud. Soov olla väärikaks eeskujuks. Soov näida tugev. Soov uskuda endasse kui paremasse inimesesse.

Mõni eesmärk on õilis, teine inimlik. Mõni mask on vajalik, osa hoopis tarbetud.

Ent kui sa kurvastad, et sind ei armastata sinu enese pärast, vaid klammerdutakse sinu esitatava rolli külge – siis kas sa üldse oled kunagi riskinud kellelegi oma tõelist nägu näidata? Usaldanud?

Enda ees maski kandmine on enesepettus. Sisemise tühjuse täitmine. Valu varjamine. Hirm endale otsa vaatamise ees. Püüd vältida küsimust, mis ühel hetkel paratamatult tekib: kes ma siis olen, kui ma maski ei kanna?

Mõnikord juhtub, et on ükskõik. Maski ees hoidmiseks ei ole enam jõudu. Kas sa julged siis peeglisse vaadata?

Tänane muusika: Apocalyptica “Faraway”

Värviline kuskussisalat
(allikas: Oma Maitse retseptiraamat)

200 g kuskussi
3 dl köögiviljapuljongit
250 g kirsstomateid
2 avokaadot
150 g mozzarellat
peotäis rukolat

Kaste:
1 sl pestot
1 sl sidrunimahla
3 sl oliiviõli
soola ja musta pipart

Vala kuum puljong kuskussile ja lase 5 minutit paisuda. Sega pesto, sidrunimahl ja oliiviõli, maitsesta soola ja pipraga. Vala kaste kuskussile ning sega kahvliga läbi. Poolita kirsstomatid, tükelda avokaado ja mozzarella ning lisa kuskussile. Enne serveerimist sega salati hulka rukolalehed.

Advertisements

One response to “Värviline kuskussisalat

  1. ah sa mait kus kevadine ports!!!!
    rõõmu ja armastust…..
    Maskidega on aga nagu on….oleneb rollist mis elu sulle parasjagu ette annab

    Y.

Kommenteeri

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s