Vana hea kakaokreem

Tol õhtul olin üksi maal. Istusin kase all – ilmselt ainult selleks, et tulla mõttele vana kooli kakaokreemist, sellest samast, mida vanasti kulinaarias kiloga müüdi. Et kõik mu suured mõtted tulevad nii umbes veerand tundi enne poe sulgemist, siis tuli tormata. Läks õnneks.

Hommik tervitas lapsepõlvemaitset keelel. Kakaokreem, see õ i g e. Sama õige nagu lumepallisupp, hapukoor kakaoga, Põltsamaa tuubimarmelaad, kamašokolaad, kirju koer (meie peres nimetati seda muide külmaks koeraks), karamellkissell, batoonikesed etc.

Minevikumõtted sundisid mind hiljem pööningule ronima. Kauaoodatud vihm rabises vastu akent ja õhk oli eelmiste päevade palavusest lämbe. Soojast tolmusest hämarusest ilmutas ennast möödunud aeg.

Punase-valgetäpilised maitseainepurgid. Ammu unustatud mänguasjad – plastmassist koer, kes nööri mööda  järele vedamisel pead liigutas, keegli eelkäija, nukuvanker ja Põlva kaubamajast ostetud nukunõud, mis maksid terve varanduse – üle viie rubla, mida tuli kopikas kopika haaval korjata ja kui summa koos, hirmuga oodata laupäevast sõitu – äkki on ära ostetud… . Uisud, mis kõnelevad talvistest liuväljadest tiigil. Ja suusasaapad. Vanaisa sülemivakk ja suitsik ja meevurr, millest tõusmas nõrka kärjevaha hõngu.

See ei ole mineviku ega nõukaaja nostalgia. See oli lapsepõlv. Sealt me tuleme kõik.

Aga siis heliseb telefon ja ma olen jälle siin.

Kakaokreem (neljale)
(allikas: “Valik toiduretsepte“)

3 dl piima
1 sl jahu
2 muna
100 g suhkrut
5 tl kakaopulbrit
5 želatiinilehte
2 dl vahukoort

Kuumuta piim keemiseni, lisa vähese piimaga segatud jahu, keeda läbi. Vahusta munad suhkruga, lisa kakao ja veidi keevat piima, sega ühtlaseks ning lisa segades potti keeva piima hulka. Kuumuta segades keemiseni, aga ära keeda. Tõsta tulelt kõrvale ning lisa eelnevalt külmas vees paisutatud želatiinilehed. Lase aeg-ajalt segades jahtuda. Tarduma hakkavale segule lisa vahustatud koor. Jaota pokaalidesse või toidukilega vooderdatud suuremasse nõusse, kui soovid serveerida tükkideks lõigatult. Lase külmkapis järgmise päevani tarduda.

12 responses to “Vana hea kakaokreem

  1. See kakaokreem tuleb vägagi tuttav ette. Viimati sain seda…, vist oma 15 aastat tagasi? täiesti tänuväärne magustoit

    Meeldib

  2. Uskumatu, milline nostalgialaks seda kakaokreemi vaadates tuli. Müüdi, tõepoolest, kulinaarias ja kaaluga. Ja ma lapsena ikka vahel üle tee kulinaariast ostsin.Ei taha kohe mõelda, kui palju aastaid tagasi sai seda viimati söödud…. Tänud, et hommiku kohe nii emotsionaalseks muutsid 🙂

    Meeldib

  3. Tuleb tuttav ette küll 🙂

    Meeldib

  4. me käisime seda nõmme restorani alt kulinaariast toomas. jummel, kus sööks.

    Meeldib

  5. Olen seda kreemi Selveris käes keerutanud ja tagasi pannud- valed koostisained 🙂
    Aga kindlasti väärivad vańad tuntud magustoidud come-backi meie toidulauale.

    Meeldib

  6. Mul on hea meel, et see teema peale minu teisigi kõnetab 🙂

    Meeldib

  7. ma ei tea, kas mul läks miskit nihu, aga no ei tekkinud sellist nostalgilist maitset. Kuidagi nagu jahune jäi. Lisaks pidi tarretumise ajal päris mitu korda segama, muidu oleks vaht peale jäänud.

    Meeldib

  8. Eks see on üks põhjusi lapsepõlvetoitude rahule jätmiseks – et tulemus ei pruugi olla s e e. Rohi-oli-rohelisem sündroom on ka tavaliselt ikka natuke mängus 🙂
    Ma usun, et jahu võib põhimõtteliselt ka välja jätta ning paksendada ainult munaga. Enne vahukoore lisamist tulebki segada, pärast pole enam vaja. Piimasegu peab enne vahukoore lisamist olema jahtunud ning juba tardumise piiril.

    Meeldib

  9. Mina teen seda ikka veel, ainult selle vahega,et see on üks magustoidu kihtidest. Esimeseks kihiks on mahlatarretis, poe tarretise pakkist, peaks olema kirsi või maasika tarretis, siis vana hea vaniljekreem,sama ,mis siin kirjutatud,aga ilma kakaota, siis kakakokreem,kõik kihid tuleb eraldi teha, oodata,kui alumine kiht on tardunud,siis uus peale.hakkan seda tänagi tegema,et homme 2012 aasta lõetamisel soovitud magustoit lauale panna! Head vana aasta lõppu!

    Meeldib

  10. Kakaokreemi sisse segada hapukat moosi või punasesõstra mahla, annab hea rikkaliku maitse ja kreemi süüa värske vaarikamoosiga – imehea

    Meeldib

  11. Tänan! Olen hetkel liikumiskeeluga Goas, Indias ja mõtlesin just, et mida teha selle suure koti kakaoga, mille amazonist tellisin 🙂 Kreem on peaaegu valmis. Ootan hetkel seda momenti, mil segu hakkaks tarduma, et vahukoor lisada. Maitseid samasid ma muidugi siin ei saavuta, kui Eestis, kuid proovida tasub 🙂 Ostsin seda kreemi Bettoni ühikate juurest kulinaariast iga kord kui Tartusse sessile sõitsin 🙂 Tänan, et jagad retsepti! Stay safe!

    Meeldib

  12. Pingback: Mere allergia ja roosa kuu – Goa blogi

Leave a reply to Katrin Aedma Tühista vastus