Lõuna-Eesti maitsed Tallinnas

9. novembril seatakse Tallinnas Olümpia hotelli restoranis Senso pidulikuks õhtusöögiks lauale Lõuna-Eesti väiketootjate toorainest valmistatud road, autoriteks Dorpati, Creppi, Vilde, Truffe’i ja Werneri peakokad, kellest igaüks oma loomingut ka ise külalistele tutvustab.

Tartu toidublogijatel oli sel nädalal võimalus esimesena aimu saada, millised on Tartu peakokkade nägemuses Lõuna-Eesti maitsed ja nendest moodustatud kooskõlad.

Millele te mõtlete, kuuldes sõnapaari ‘maitsev Lõuna-Eesti’? Mina ei mõelnudki, aega ei olnud ja mõtteid ka ei olnud ning just nii, igasugustest ootustest vabana, oligi seda tõepoolest rikkalike maitsekombinatsioonidega õhtusööki kõige parem nautida. Pildistamise seisukohalt oli see õhtu küll korralik väljakutse (loe: paras piin), sest niisugustes valgus-(e siis pimedus-)tingimustes ilma ühegi abivahendita (mille puudumises kedagi peale iseenda süüdistada ei saa, nii palju oidu oleks võinud ikka peas olla, et statiiv kaasa võtta) ei ole mul siiani toitu pildistada tulnud :P.

Carpaccio Lõuna-Eesti moodi: ürdisoola veisevälisfilee torbikkukeseene ja Forte juustu julienne, sõstra-palsamiäädikakastme ja sinepi-tillikastmega (Ahto Kikas, restoran Dorpat)

Mee ja musta leiva koorikuga ahvenafilee herne-kartulipüree, sügisese aedviljasalsa ja tilliõliga (Priit Palk, kohvik Crepp)

Tummine suitsutatud lambalihasupp (Joel Ostrat & Jorma Riivald, Cafe Truffe)

Röstitud vutt magusa kartuli, vutimuna brioche'i, tüümianikastme ja metsasaadustega (jõhvikad, mandlid, kadakamarjad, võrsed ja marineeritud kurgid) (Nico Lontras, Eduard Vilde Lokaal)

Sügisõuna ja Lõuna-Eesti kitsejuustu küpsetis astelpaju-vaniljekreemiga (Õie Pritson & Joel Ostrat, kohvik Werner)

Erinevate käikude vahele serveeriti kõrvitsa-tomatisorbetti ja astelpaju-Vana Tallinna sorbetti

Kõik road olid tõepoolest maitsvad, minu jaoks suurimateks üllatajateks olid Joel Ostrati ja Jorma Riivaldi tummine ja toitev suitsutatud lambaliha supp kruupidega ning Nico Lontrase rikkalike, kuid üllatavalt hästi tasakaalus maitsetega röstitud vutt (kuusevõrsesiirupist rääkimata ;)).

Mis muud, kui et huvilistel tasub Sensos kohal olla 9. novembril kell 19.

Advertisements

2 responses to “Lõuna-Eesti maitsed Tallinnas

  1. Hea, et Eesti toitu ka modernsemal kujul tehakse. Piltidel pole viga midagi, toidud paistavad väga isuäratavad.

  2. Ohhoo, blogil on uus kujundus, kaunis:).
    Aga piltidetegemine oli tõesti tõeline piin.

Kommenteeri

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s