Sefiiritort

Vana kooli küpsetiste sari algas emadepäeva trühvlitordiga. Isadepäevaks oli sefiiritordi plaan ammugi küps, aga probleem igikestvalt mulle omane – millal?! Aga minu võime kolmteist käiku ette mõelda ei ole veel päriselt taandarenenud ja sai seegi tort jupikaupa tehtud – biskviit ühel päeval (kell oli napilt 23, aga aju oli end ilmselgelt juba välja lülitanud, sest alles pärast seda, kui olin mune juba pea 10 minutit vahustanud ja imestanud, miks nad eriti entusiastlikult ei vahustu, märkasin, et mikser on tasa ja targu kõige väiksemal kiirusel), tordi kokkupanek teisel päeval (kell oli kõigest 22, ma ise enam-vähem pealaest jalatallani sefiiriga kaetud ja ei jõudnud ära kiruda, et mul ainult üks kondiitrikott on), pildistamine kolmandal päeval (jälle jooksu pealt, kui tegelikult oli vaja juba teises kohas olla). Aga lõpp oli hea, nagu enamasti :).

Muusika: Richard Hawley “The Nights Are Cold”

Sefiiritort

Biskviitpõhi:
4 muna
200 g suhkrut
60 g nisujahu
75 g kartulitärklist
2 tl küpsetuspulbrit

Vahele:
5 dl pohlamoosi

Sefiir:
4 munavalget
400 g suhkrut
0,25 dl vett
veidi sidrunhapet
(2 želatiinilehte)

toonimiseks punapeedimahla ja matcha pulbrit

Biskviidi jaoks vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks (mikseri täisvõimsusel vähemalt 6-7 minutit), sõelu peale eelnevalt omavahel segatud kuivained ning sega altpoolt üles tõstes segamini. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse vormi ning küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit. Lase veidi vormis seista, kummuta restile, kata uuesti vormiga ning lase jahtuda.

Lõika jahtunud biskviit kolmeks kettaks, pane kihtide vahele pohlamoosi (vajadusel võib biskviiti veidi piimaga niisutada).

Sefiiri jaoks keeda suhkrust, veest ja sidrunhappest siirup (kuumuta madalal kuumusel segades pehme kuulikese staadiumini e suhkrutermomeetriga mõõtes 118 kraadi). Vahusta munavalged, vahustamist jätkates vala ühtlase nirena juurde keev siirup ning jätka vahustamist veel 10 minutit. Želatiini kasutamine ei ole ilmtingimata vajalik, sefiir püsib ka ilma selleta, aga kui on plaanis sefiiriroosid, siis nende parema vormispüsimise nimel võib želatiini lisada – sel juhul nirista vahustamise ajal segusse ka eelnevalt külmas vees paisutatud ja tilga kuuma veega lahustatud želatiin.

Soovi korral tõsta veidi sefiiri kahte väiksemasse nõusse ning tooni punapeedimahlaga roosaks ja matcha pulbriga roheliseks. Pane sefiir kondiitrikotti või tordipritsi ja kaunista tort.

12 responses to “Sefiiritort

  1. Sefiiritort on niii hea.
    PS. Kas sefiiri valmistamine oli väga keeruline?

    Meeldib

  2. Tead, kui ma selle sefiiritordi pilti facebookis nägin, siis ma olin sunnitud minema kööki ja endale (väikse) portsu sefiiri tegema 😀 Lihtsalt saiaga söömiseks. Nii hea oli 😀

    Meeldib

  3. Liisi – ei ole tegelikult üldse keeruline, siirupi keetmine võtab kõige rohkem aega.
    Aniitram – 😀

    Meeldib

  4. Väga armas tort! Peaks ka sefiirieeo ette võtma.

    Meeldib

  5. Väga kaunis tort! Neid kaunistusi on kindlasti hirmkeeruline teha…

    Meeldib

  6. Mõnus! Pisikene sefiiritort saab ilmselt olema üks 13-st magustoidust meie esimeses Prantsuse jõululauas. 🙂

    Meeldib

  7. Ma vist armastan sind nüüd. 😀 (Kui nii saab öelda.)

    PS: Mulle õudselt meeldib, et muusika soovitus postiga kaasas on.

    Meeldib

  8. kord nädalas vähemalt pean saama seda pilti vaatamas käia!

    Meeldib

  9. Mul läks juba põhja tegemine nässu. peale 20minutilist küpsetamist oli kook pealt kõrbenud ja seest toores. ma pole just eriti hea kokk nii et pole vist mõtet sefiiri tegemist yldse proovidagi.

    Meeldib

  10. Ahjud on erinevad. Kui biskviit pealt kõrbes ja seest tooreks jäi, siis ilmselt oli temperatuur liiga kõrge.

    Meeldib

  11. Pingback: Küpsisetort sefiirikattega – Merlin's magic

Kommenteeri