Hapukapsa-šokolaadikook

Ei ole mitte mingisugust jõulutunnet. Ja ei tulegi. Vist. Kas peakski? Lume puudumine sobib mulle suurepäraselt, seda ei saa t u n d e puudumises küll süüdistada. Ehkki aknast oli seda isegi omamoodi kena kaeda, kui vahepeal miskit sadas – ja kohvikruus oli käes ja Nat King Cole laulis “For All We Know” (mis ei ole küll jõululaul, aga kõlab, nagu võiks olla). Valge kassi ning bajaaniga kohalik soomlane Timo Ilmari mängis eile Küüni tänaval  “Aisakella”, milles oli kah teatavat stiili, kuigi nimetet teost kuuldes haarab mind tavaliselt soov kandideerida majakavahiks, mida üksikumale saarele, seda parem.

Täna hommikul arutlesin pärast äratuskella helisemist umbes 10 minutit, kas võiks leiduda mingi võimalus kõike ignoreerida ja edasi magada. Nii umbes laupäeva pärastlõunani. Ja seejärel minna Antoniuse õue uisutama ja pärast hõõgveini jooma. Jõudsin muidugi järeldusele, et sellist võimalust ei leidu😦.

Aga uisutama ja hõõgveini jooma ikkagist. Ühel päeval. Tahab keegi kampa lüüa? Ma olen põhimõtteliselt valmis isegi jõulutunde tekkimisega riskima😛.

Piparkookidest ei taha ma küll midagi kuulda ja tühja sest verivorstist või hapukapsast. Tolle viimase võib hoopis šokolaadikoogi sisse suunata, nagu juuresolevalt pildilt näha. Kook püsib kolm päeva muutumatult mahlane, aga ma garanteerin, et keegi ei hakka selles hapukapsast kahtlustama.

Muusika: Karl Jenkins “Cân yr Alltud (The Exile Song)”

Hapukapsa-šokolaadikook
(allikas: Nami-nami)

125 g hapukapsast
70 g kakaopulbrit
300 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl söögisoodat
0,25 tl soola
150 g võid
250 g suhkrut
3 muna
1 tl vanilliekstrakti
2,5 dl piima

Glasuur:
100 g tumedat 70% šokolaadi
50 g võid

Suru hapukapsas kuivemaks ja haki terava noaga peeneks. Sõelu kakaopulber, jahu, küpsetuspulber, sooda ja sool kaussi. Hõõru või suhkruga heledaks vahuks. Lisa edasi vahustades ükshaaval munad ja vanilliekstrakt. Lisa kolmandik kuivainesegust või-munasegule, siis lisa pool piimast ja sega läbi. Seejärel lisa taas kolmandik kuivainesegust, ülejäänud piim, sega. Lõpuks sega juurde allesjäänud kuivainesegu ning hakitud hapukapsas.

Vala tainas võitatud ümmargusse keeksivormi ning küpseta 160-kraadises ahjus umbes 45 minutit, kuni keskele torgatud puutikk kuivaks jääb. Lase koogil vormis täielikult jahtuda, siis kummuta serveerimisalusele.

Glasuuri tegemiseks sulata väikeses potis või ja šokolaad, sega ühtlaseks. Lase veidi jahtuda, siis tõsta lusika abil koogile, lastes glasuuril mööda koogi külge maha valguda.

9 responses to “Hapukapsa-šokolaadikook

  1. Seda hapukapsakooki tahan küll katsetada, väga põnev.
    Jõulutundega on nii, et üha rohkem on ümber inimesi, kes seda nimelt väldivad või eriti valjuhäälselt mingist jõulutundest ei kõnele. Selleks, et endale vajalikku jõulutunnet tekitada panen mängima kunagise Ally McBeal´i filmi jõuluplaadi ja küpsetan piparkooke. Sel aastal sai neid üle 1000 tehtud ja plaati 4 või 5 korda kuulatud. Piisavalt, et mitte detsembrikuust läbi kihutada ilma selle erilise tundeta, mis mul peale tuleb kuulates “I saw Mommy kissing Santa Claus´i” või “Santa Baby´t” Vonda Shepardi jt esituses.

  2. Võeh! See kõlab küll üsna õudselt. Aga kuna hapukapsas ja šokolaad mulle meeldivad, oleksin nõus proovima. Uisutamise kohta ei julge lubada – minu eas on juba luud-kondid hellad ja kindlam on vaadata lendamas (tuvi või kurge) teisi kui iseennast.🙂

  3. Huvitav retsept! Aga mulle on pisut selgusetu selle alustamine. Kuidas käib kuivaks surumine? Või mida selle all nüüd täpselt mõeldakse?

  4. Kaili – ka minul on see üldiselt muusika, mis v õ i b mingit jõulutunnet tekitada, kuigi tavaliselt kuulan ma jõululaule kuskil septembrikuus, sest jõuluaja kättejõudmisel on “Püha öö”, “Aisakella”, “Last Christmas” etc sagedus taluvuse piiri juba varuga ületanud. Sel aastal aga ei tahtnud miskipärast isegi septembrikuus. No olgu, Chris Rea plaadil olev “Driving Home for Christmas” välja arvatud. See laul hakkas mulle üleüldse alles eelmisel aastal meeldima, nii et võib-olla peakski püüdma ennast selle abil meeleollu viia🙂.
    Lenka – vanad luud-kondid, jajah, teame-teame, seda nad räägivad alguses kõik😉
    Monika – see sõltub kapsast, mõni hapukapsas ongi kuivemat sorti. Aga kui vedelikku on palju, siis tuleks kapsas lihtsalt käte vahel kuivaks suruda.

  5. kateriviteri

    tegime. ullult hää sai. igaks juhuks lapsele ei öelnud, et hapukapsas ka sisse sai ja kõik muudkui matsutasid suud.

  6. Ma proovisin ka ära, suured tänud sulle nii huvitavate retseptide ja imeilusate piltide eest🙂 Minuarust aga ei andnud hapukapsas sellele koogile midagi juurde, kindlalt saan seda väita muidugi kui olen sama proovinud ilma hapukapsata🙂 Kook ise oli hää!

  7. Aga palun, Jupi🙂
    Hapukapsast koogis pole maitse poolest tunda, aga midagi juurde annab ta siiski – nimelt mahlasust, mis hoiab koogi mitu päeva pehmena, vastasel juhul oleks nii suure kakaopulbri sisaldusega kook juba järgmisel päeval kuiv.

  8. Pingback: Ärge jätke shokolaadi järelvalveta! / Do not leave chocolate without supervision! « Jupila

  9. Pingback: Hapukapsa-šokolaadikook | Hiie Köök

Kommenteeri

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s