Pohla-hurmaakook

Vahepealsel ajal:

– rookisin lund :@.

– võitlesin kahtlusega, et vastupidiselt aasta tagasi väidetule ei ole silmaga nähtava, meetriga mõõdetava ja käega katsutava taga üldse mitte miskit märkimisväärset. Esimene raund lõppes kahtluse võiduga. Aga s e e ei tähenda muidugi  veel midagi.

 – küpsetasin jõuludest järele jäänud tainast piparkooke ja üritasin sealjuures Sibeliuse laule kuulates postuumset jõulumeeleolu tekitada. Võib-olla oli muusikavalik vale, aga jõulumeeleolu ei tulnud. Seevastu tuli hoopiski tahtmine rododendronite õitsemise ajal Riiga minna.

 – evisin ühte vaba päeva ja vajalikust veidi vähem elutervet egoismi.

 – leidsin, et olen hiljutistest söömaorgiatest peaaegu toibunud, mille tulemusel hakkasid mu mõtted jälle mõnevõrra häirivalt toidu ümber ringlema. Isegi koogiisu (mille puudumine tekitas vahepeal kaaskodanikes teatava mure mu tervisliku seisukorra pärast) hakkab tagasi tulema  – nagu juuresolevalt pildilt näha.

 – avastasin, et plaani on ilmselgelt liiga palju võetud. Tõmbasin kolmandiku julmalt maha. Teiste vigadest ma enamasti ei õpi, enda omadest ükskord õppisin küll. Hingamisruum ja hingetõmbeaeg on sellest ajast peale pühad ja puutumatud.

 – tundsin vähemalt kolm korda, et ma olen kaotanud võime ennast (eesti keeles!) arusaadavalt väljendada. Naiss.

Muusika: Jean Sibelius “Var det en dröm?” (esitajaks sobib kõikse paremini Jorma Hynninen)

Pohla-hurmaakook
(allikas: Oma Maitse, detsember 2011)

Tainas:
150 g võid
2 sl suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
180 g nisujahu
80 g mandlijahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
pisut soola
1 munakollane
2-3 sl külma vett

Täidis:
3 munakollast
1 muna
50 g suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
1 suur hurmaa
2 dl vahukoort

Kate:
300 g pohli
1-2 hurmaad
1 dl želeesuhkrut
2 dl vett

Haki külm või suhkru, vanillsuhkru, jahu, mandlijah, küpsetuspulbri ja soolaga ühtlaseks puruks, lisa munakollane ja külm vesi ning sega ühtlaseks tainaks. Vormi tainas palliks ja hoia tund aega külmikus. Vooderda tainaga 26 cm läbimõõduga ümmarguse või kandilise pirukavormi põhi ja küljed, toesta ääred fooliumiga, torka kahvliga põhja mõned aeugud ning küpseta 210-kraadises ahjus 10-12 minutit.

Täidise jaoks koori ja püreesta hurmaa, klopi munad suhkrutega lahti, lisa hurmaapüree ja rõõsk koor (vahustamata). Vala täidis põhjale ning küpseta 180-kraadises ahjus 30 minutit. Lase jahtuda ning kata külmutatud pohlade ja hurmaalõikudega. Lahusta želeesuhkur kuumas vees ning tõsta lusikaga marjadele. Lase külmikus tarretuda.

Advertisements

Kommenteeri

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s