Marineeritud räimed

Vahepeal toimunu (või siis mittetoimunu) peale kippus tuju jubedalt langema. Õnneks on olemas inimesi (tuntud ka kui kõlupead klubist Hõbehelk), kes su nulli langenud meeleolu kenasti maast üles aitavad ja jälle elule turgutavad – needsamad, kes mu sünnipäevahommikul kell 8 kohale saabusid (et ma eelmisel õhtul SS pillatud juhusliku märkuse põhjal õige kergelt kahtlustavaks muutusin, ei rikkunud üllatust üldsegi), kaasas kõik hommikusöögiks vajalik – sealhulgas heeringas, munad ja peekon; õhupallid ja 12 küünlaga tort (ma muidugi sain tegelikult ikka natuke vanemaks kui 12). Vahuvein korgiti lahti kell 8.45. Ülejäänud päeva täitsid kukeseente korjamine ja Pangodi kalarestoran.

Kena eestimaine suveõhtu tervitas meid 12-kraadise õhutemperatuuriga ja seda tõsiasja tõeliste eestlastena mõnda aega lihtlabaselt trotsinud, jõudsime peagi märksa loovamate lahendusteni – õhtu jätkus veinijoomisega saunalaval (riietes muidugimõista), baarikapp leidis koha lava all ja temperatuuri reguleerimine toimus leiliruumi ukse abil. Ilma kütsime sedaviisi raudselt soojemaks. Südamed niikuinii.

Tähesadugi oli selleks ööks spetsiaalselt tellitud. Selget taevalaotust tumeda metsamüüri kohal näidati just parasjagu nii kaua, et lendtähti jätkuks kõikide soovide jaoks. Või oli see õigupoolest kogu aja ainult üks ja sama soov? And the dreams that you dare to dream, really do come true. (“Somewhere Over the Rainbow“)

Marineeritud räimed

800 g puhastatud räimi
soola
paneerimiseks rukkijahu
1 muna
0,5 dl piima
praadimiseks õli

Marinaad:
0,75 l vett
3 porgandit
2 sibulat
10 tera musta pipart
2 loorberilehte
2 sl soola
1 sl suhkrut
3 sl äädikat

Sega puhastatud räimed soolaga ning lase pool tundi seista. Kasta kalad lahti klopitud muna ja piima segusse ning seejärel rukkijahusse ning prae õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks. (Laisad inimesed nagu mina jätavad muna-piimasegu ära, kallavad kalad ja jahu kilekotti ning raputavad läbi.)
Marinaadi jaoks kuumuta vesi, lisa viilutatud porgand ja sibul, keeda kuni need on peaaegu pehmed, lisa pipar ja loorber, sool, suhkur ja äädikas ning keeda veel mõni minut. Lase marinaadil jahtuda ning vala kaladele. Lase üleöö seista.

Advertisements

One response to “Marineeritud räimed

  1. Vot just seda retsepti ma otsisingi! Ostsin eile suurusehullustuses vähemalt terve kilo puhastatud räimi (mida ju poes nii harva näeb) ja paneerisin-praadisin ära. Kuna neid sai muidugi hiiglama palju, siis on nüüd vaja nendega miskit peale hakata, et pahaks ei läheks. 😀 Aitäh retsepti eest, tahtsin öelda. 🙂

Kommenteeri

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s