Jõulukingitused köögist

Kulinaarsed kingitused on maitse asi. On inimesi, kes nendest suuremat ei pea – et mis kingitus see on, ma ju söön selle ära. Mulle endale aga meeldivad söödavad kingitused väga, isegi iga aastaga aina enam, ja sellepärast kipun ma neid aeg-ajalt ka teistele tegema. Söödav kingitus tähendab (maitse)elamuse ja emotsiooni kinkimist ning eriti head alaliiki esindavad veel need, mille kinkija ja kingi saaja saavad koos ära süüa/juua – niiviisi olete lisaks veel kinkinud asjadest tunduvalt väärtuslikumat – oma aega. Allpool on väike valik kulinaarseid kingitusi, mida kõiki jõuab põhimõtteliselt veel jõuludeks valmistada. Aga minu arvates on igati tore mõte ka üleüldse mitte midagi kinkida, vaid minna näiteks koos uisutama ja pärast hõõgveini jooma.

Muusika: Craig Hella Johnson “Will There Really be a Morning?”

Suhkrumandlid

Vürtsikad suhkrumandlid

Vürtsikad suhkrumandlid

250 g mandleid
5 sl (pruuni) suhkrut
0,5 dl vett
2 tl piparkoogimaitseainet
0,5 tl tšillipipart

Pane kõik ained pannile, kuumuta keemiseni, alanda veidi kuumust ning kuumuta pidevalt segades, kuni vesi aurustub ja suhkur mandlite ümber karamellistub (algul võib tunduda, et mandlid kleepuvad kokku, kuid edasi kuumutades eralduvad need ilusti üksteisest).

Marineeritud räimed

Marineeritud räimed

Marineeritud räimed

500 g räimefileed
3 dl vett
1 sl soola
1 sl suhkrut
10 tera musta pipart
2 loorberilehte
3 nelki
3 tera vürtsi
1 sibul
1 porgand
4 sl valge veini äädikat

Kumuta vesi, suhkur, sool, vürtsid ja viilutatud sibul ning porgand keemiseni. Lase tasasel tulel umbes 5 minutit keeda, tõsta tulelt kõrvale ning lisa äädikas. Lao räimefileed kaussi või purki, vala jahtunud marinaad peale ning lase vähemalt ööpäev külmkapis seista. Säilib külmkapis umbes nädala.

Küpsisesegu purgis

Küpsisesegu purgis

Kaeraküpsised jõhvikate ja valge šokolaadiga
(segu küpsiste valmistamiseks)

Lao liitrisesse purki järgmised ained:
100 g suhkrut
230 g kaerakliisid
70 g nisujahu + 1 tl vanillisuhkrut + 2 tl küpsetuspulbrit
95 g tükeldatud sarapuupähkleid
95 g tükeldatud valget šokolaadi
100 g kuivatatud jõhvikaid

Lisa kingisaajale valmistamisõpetus: vala purgi sisu kaussi ja sega läbi. Lisa 100 g sulatatud võid ja 2 lahti klopitud muna. Sega hästi läbi. Moodusta tainast pallid, suru peopesas lamedamaks ning vormi neist küpsetuspaberiga kaetud plaadile 0,5 cm paksused kettad. Küpseta 210-kraadises ahjus 8-10 minutit.

Maitsesoolad

Lisa meresoolale vastavalt fantaasiale erinevaid ürte ja maitseaineid. Lase vähemalt nädalajagu (soovitatavalt kauem) maitsestuda.

Vürtsikas sool

Vürtsikas sool tšillihelveste, suitsupaprika, musta pipra ja tüümianiga

Maitsesool lihale

Maitsesool (uluki)lihale kadakamarjade, roseepipra ja sinepiseemnetega

Ürdisool basiiliku, tüümini, puneme ja rosmariiniga

Ürdisool basiiliku, tüümini, puneme ja rosmariiniga

Vanillisuhkur

Vanillisuhkur

Vanillisuhkur

Pane vanillikaun purki (rafineerimata) suhkru sisse ning lase paar nädalat seista, aeg-ajalt purki raputades. Kiirem (ja intensiivsemat maitset andev) meetod – purusta 1 dl suhkrut ja 1 vanillikaun kohviveskis või minilõikuris.

8 responses to “Jõulukingitused köögist

  1. Aitäh, Sille! Just tulin töölt, kus meili teel levis kutse tulla reedel maailmalõpueelsele istumisele: mõtlesin, et mida omalt poolt kaasa võtta. Vürtsikad mandlid on väga hea ja lihtne idee, kohe väga väga hea. 🙂

    Meeldib

  2. Triin, just, aega läheb nende valmistamiseks umbes 10 minutit aga tulemus on väga hea. Nii et head maailmalõppu! 🙂

    Meeldib

  3. Aitäh toredate mõtete eest! Hakkan ka täna vürtsikaid mandleid valmistama (töökaaslastele kingituseks); mandlid ja soolata tšillipulber juba kotis ootamas. Loodetavasti tšillipulber ikka kõlbab (või on see koguni sama kui tšillipipar?), midagi tšillipipranimelist poest ei leidnud.

    Meeldib

  4. Kust neid purke saab?
    Tänud!

    Meeldib

  5. Helen – jah, tšillipulbrit ma siin silmas pidasingi 🙂
    Elis – väikesed purgid ja küpsisesegu jaoks kasutatu on Prismast.

    Meeldib

  6. Järele proovitud, need mandlid nimelt. Kas ma pean lisama, et sõin neid lõpuks otse pannilt, sest nii head olid lihtsalt ja ma ju ainult maitsesin ühe veel ja siis ühe ja äkki viimane… 😀

    Meeldib

  7. Mul ka mandlid tehtud. Lihtsalt ei saa ütlemata jätta, et nii maitsva tulemuse kohta on neid lausa häbematult lihtne valmistada.

    Meeldib

  8. Aitäh, Sille, need on Sul kõik väga väärt mõtted! Kuna rahakotis haigutab tühjus, on sellised inspireerivad ideed enne jõule igati teretulnud!

    Meeldib

Kommenteeri