Armas rahvas, palju õnne vabariigi sünnipäeva puhul!
Juuresolev tort on järjekordne näide sellest, et oma saatusest ei pääse. Veel täna hommikul polnud mul mingit ideed ega üleüldse kavatsust arvult kuuendal võistlusel Tort isamaale osaleda. Aga nagu öeldakse, inimene kavatseb, jumal naerab. Kell 11.45 ärkas inspiratsioon talveunest üles ja kell 15.18 tegin valmis tordist esimese pildi.
Tordipõhja retsept põhineb suures osas Adeline Tannbaumi 1933. a “Keedu- ja majapidamisjuhi” mannatordi retseptil, mandlikäbide eest ei võta ma samuti au enesele – minu meelest on see Martha Stewarti idee.
Küll aga võtan ma au endale tervik-kontseptsiooni eest. Eesti pindalast üle poole katab mets ning levinuim puuliik neis metsades on mänd, sestap loetagu see tort inspireerituks Eesti loodusest – metsadest ja rabadest. Nagu ikka olen öelnud- aeg-ajalt pean ma minema ära ja kuhu mujale kui loodusesse. Metsa, võssa, rappa, lombi äärde. See on minu tagala ja tasakaalustamise koht. Rabad meeldivad mulle eriti, nagu ka see pisike raba, kust eelmisel suvel korjatud murakatest on tehtud ka selles tordis sisalduv moos.
Ühtlasi tervitan selle tordiga oma venda. Ära siis unusta: lühikesed okkad – kuusk, pikkad okkad – mänd!
Muraka-pähklitort
Põhi:
6 muna
200 g suhkrut
150 g mannat
100 g sarapuupähkleid
1 tl küpsetuspulbrit
Täidis:
500 g murakamoosi
200 g kohupiima
2 dl vahukoort
2 sl vanillisuhkrut
Kaunistamiseks:
100 g hakitud sarapuupähkleid
100 g mandleid
200 g martsipani
toonimiseks matcha pulbrit
Põhja jaoks vahusta munakollased suhkruga, lisa omavahel segatud manna, küpsetuspulber ja peenestatud pähklid. Sega ühtlaseks ning lisa kõvaks vahuks vahustatud munavalged. Vala tainas võiga määritud ja mannaga üle puistatud 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi ning küpseta 180-kraadises ahjus 35 minutit. Lase täielikult jahtuda ning lõika kolmeks kettaks.
Täidise jaoks vahusta vahukoor vanillisuhkruga ning sega kohupiimaga.
Kaunistuste jaoks viiluta mandlid terava noaga, vormi martsipanist 5 käbi ning torka mandliviilud soomusteks. Ülejäänud martsipan tooni roheliseks, rulli lahti ning lõika sellest okkad.
Tõsta esimene koogiketas serveerimisalusele ning kata poole murakamoosiga. Tõsta peale teine ketas, kata ülejäänud moosiga ning poolega kohupiimatäidisest. Tõsta peale kolmas ketas ning kata tort pealt ja külgedelt ülejäänud kohupiimatäidisega. Kaunista pähklipuru ja martsipanist käbide ning okastega.
Kes aga soovib “Keedu- ja majapidamisjuhi” järele algupärast mannatorti valmistada, siis selle retsept on järgmine:
Arve: 6 muna, 200 g suhkrut, 150 g mannat ja väike peotäis mandleid.
6 munarebu hõõrutakse 200 g suhkruga vahuks, riputatakse vähehaaval manna ja ühtlasi puhastatud tambitud mandlid juurde ning viimaks segatakse munavalge-vaht kergesti hulka. Korraga küpseb see taigen võitud ja riivsaiaga riputatud vormi sees umbes 3/4 tundi mitte väga kuumas ahjus. Jahtunult võib tordi traadiga läbi lõigata ja roosa kreemiga nr. 8 järele täita kui ka pealt ilustada. Viimaseks võib tarvitada sissetehtud puuvilja ja sukaati kaunistamiseks.
Silleke, kui Sten tuppa tuleb annan talle tervitused lugemiseks edasi! Sinule ka head vabariigi aastapäeva!!! 🙂
MeeldibMeeldib
Tuppa? Kustkohast?! Keevitamast? Praegu vaadatakse paraadi! 😀
MeeldibMeeldib
Sauna kütmast! Nüüd sauna! Tervitused! 🙂
MeeldibMeeldib
Heldene aeg, kui ilus! Kui ainult ühte lahtilõigatud tükki, st tordi sisse, ka piiluda saaks… See on kõige geniaalsem aastapäevatort, mida ma näinud olen. Ohh kuidas tahaks ühte käbi proovida :))
MeeldibMeeldib
ilma igasuguse liialduseta: köikides isamaatortidest meeldib see mulle köige enam – köigepealt visuaalne kontseptsioon ning mitte vähem olulisel kohal ideeline pool, just see retsepti algallikas on nii sümpaatne ja kohane. rabav 🙂
MeeldibMeeldib
Ma ka jälle kiidan ja ahhetan ja olen nii rõõmus, et Sul inspiratsioonipuhang ikka peale tuli.
AITÄH!
MeeldibMeeldib
See tort näeb nii kena välja! Selline lööv lihtsus mulle meeldib! 🙂 Ja noh, maitsev oli ta kahtlemata.
MeeldibMeeldib
Väga huvitavalt õhuline ja maitsev kook on, kinnitan koos ksv! JJ-ga – krõmpub hamba all, nagu seda männimetsast ette kujutada võikski. 😉
Muide – võibolla võiks ‘okkaid’ teha ka nt kiivist? Hapukama meki lisamiseks.
MeeldibMeeldib
Meeletult ilus kaunistus!
MeeldibMeeldib
Super! Taaskord!
Kui sina ei osaleks tordivõistlusel, siis oleks see kogu suure austajas-lugejaskonna alt vedamine.
MeeldibMeeldib
Mina tänan! Ühtlasi täiendasin postitust koogitüki pildiga, et ka sisemine ilu välja paistaks 🙂
Meeli – seda vastutusekoormat ma tunnetasin jah 😛
MeeldibMeeldib
Mu ema elab alati tordivõistlusele kaasa ja ta ütles, et sa oled geenius. Ma ühinen tema arvamusega. See on kõige ägedam ja ilusam aastapäeva tort, mida ma kunagi näinud olen. Ebareaalne, ma ütlen 🙂
MeeldibMeeldib
See on lausa super,mis sa igal aastal korda saata suudad. Ja no need käbid ja see tort üleni – pole sõnu. Suur tung järgi proovida, sest pähkel ja murakas lisaks, mmmm…. .
MeeldibMeeldib
Appi, kui ilusad käbid!
MeeldibMeeldib
Au ja kiitus torditegijale! Näis, mida hindajad arvavad… Mul samuti suur tung järgi proovida. Kas tavalist mannat võib riisimannaga asendada?
MeeldibMeeldib
Eeva- ma ei ole ise riisimannat kasutanud, aga miks mitte proovida, peaks asendatav olema küll.
MeeldibMeeldib
Palju õnne võiduka võistluse võidu puhul! 🙂
Ma usun, et väike ei olnud ka nende osa, kes aitasivad käbitorti hävitada. 😉
MeeldibMeeldib
Nii ilus ja eriline! Ja nüüd ma tean, kuhu purgi kingitud murakamoosi panen 🙂
MeeldibMeeldib
Südamest õnne võidu puhul!
MeeldibMeeldib
Palju õnne igati õigustatud võidu puhul!
MeeldibMeeldib
Palju tänu kõigile! 🙂
Lenka – nendele, kes koogi realiseerimisel kaasa lõid, muidugi espetsiaalne aitäh!
MeeldibMeeldib
Sa tegid seda jälle! Õnnitlen!
MeeldibMeeldib
Tänan, Eevi!
MeeldibMeeldib
Pingback: Tort isamaale 2017 | Toidutegu
Pingback: Tort isamaale 2019 | Toidutegu