Elsassi õunakook

Täna hommikul oli autoaken jääs. Ma ei ole ju veel selleks kõigeks valmis, ei! Püsiv külmatunne on juba jalgades ja takistab absoluutselt igasugust tööle keskendumist.

Teised tundevirvendused.

See tunne, see hämming, et kuidas kõik ikka niiviisi sai minna. Tunne, et 2014 on olnud täiesti kasutult raisatud aasta. Rajalt välja sõitmise tunne. See tuleb tõenäoliselt sellest, et ma sõidangi üleüldiselt täiesti valel rajal.

Mõnikord  unedes on tunne, et armastus, see tuttav ja võõras, näitab end taas. Nii lähedal. Mitte see armastus, mis seisab su ees põiktänavas otsekui maa alt välja karanud mõrtsukana ja tabab nagu välk, nagu soome puss. Ei, see teine, mis meenutab kunagi jagatud hetki ja sosistab leebeid lubadusi ning paneb sind küsima, kas see kõik on päriselt või kujutlustes vaid.
Aga mul on südame asemel tükk roostevaba terast ning ma ei usalda teda enam. Nii et ma palun tal minna ja lahkudes sulgeda enda järel uks, et ei tekiks tuuletõmbust. Ja ometi loodan ärgates, et tal on kannatlikkust tulla taas ja taas, niikaua, kuni ma ükskord jälle uskuma hakkan. Või tulla välguna, tabada soome pussina, nii et karta ja kahelda enam ei jõua.

Ja see tunne on ka, et blogipidamise jätkamine samal traditsioonilisel moel enam ei toimi, ei rahulda mind ja ei kõneta kedagi. Nii et te tehke seni õunakooki, kuni ma siin võimaliku uue lähenemisviisi üle juurdlen. Ja kui kellelgi on kontseptsiooni osas mõni hea idee, siis andke teada, luban tõsiselt kaaluda.

Muusika: David Darling “Bach’s Persia”

Elsassi õunakook

Elsassi õunakook
(mugandatud: “Õunakoogid”)

Põhi:
125 g võid
80 g suhkrut
1 muna
210 g nisujahu

Täidis:
3-4 õuna
2 muna
75 g suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
1,25 dl vahukoort

Põhja jaoks vahusta toasoe või suhkruga, lisa muna, sega juurde jahu ning hõõru ühtlaseks tainaks. Suru 24 cm läbimõõduga pirukavormi põhja ja äärtele ning pane 15 minutiks sügavkülma. Puhasta õunad, lõika neljaks ning saadud veerandikud viiludeks nii, et põhi jääb läbi lõikamata ja viilud püsivad koos. Jaota koogipõhjale ja küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit.
Täidise jaoks sega munad suhkru ja vanillisuhkruga ning lisa vahustamata koor. Vala segu eelküpsetatud põhjale ja õuntele (kui õunad olid suured või neid oli palju, võib osa täidist alles jääda) ning küpseta veel 20 minutit. Serveeri jahtunult.

Elsassi õunakook

Advertisements

8 responses to “Elsassi õunakook

  1. Mina näiteks alustan tööhommikuid selle blogi mõttevirvendustega… ja sageli pisarad silmade taga. Elu selline, et kookideni, nende tegemiseni, ei jõuagi, vaatan ära blogi koogifoto ja loen jutu, siis klõpsti aken kinni ja tööle.
    Ma tahaks, et nii jääkski.

  2. Sinu kirjutised panevad mind alati juurdlema OLULISTE asjade üle elus, mis kiire-kiire rütmis ununema kipuvad. See on ainus blogi, mida ma järjekindlalt loen. Ja ootan. Ja küpsetanud-vaaritanud olen ka, su pildid on lihtsalt nii isuäratavad, et vajavad proovimist. Ühesõnaga, sa oled vahva!

  3. Ootan alati Su kirjutisi, põnevaid ja isuäratavaid retsepte ning kauneid fotosid. Sageli lähevad Su sõnad hinge, sageli pühin vaikides silmanurgast pisara, sageli tunnen neis kirjutistes ära enda, oma tunded ja mõtted. Aitäh Sulle! Ka mina soovin, et see nii jääkski.

  4. No vot… kirjutan ja kustutan. Sinu blogile juba suvalist kommentaari jätta ei taha. Paraku pole Sinuga samaväärset sõnaseadmise andi igaühele antud, seega ütlen lihtsalt, et mind kõnetab Su blogi küll ja veel.

  5. Nõustun eelkirjutajatega. Sinu (vabandan Sinatamist – ühepoolne ju) blogi on eriline. Oled kui väga hea tuttav- sõber ja kui Sind pikalt siin ei ole – oleks kui miskit puudu, hakkan muretsema – ei , mitte uudishimust. Ei ole just palju neid, kellega vaid kiirelt kulgevas elukarusellis hinge-maailmaasjadest sügavuti arutada. Imetlen Su muusika-tundmist. Olen end läbi Sinu blogi selles suunas väga palju “avardanud”. Retseptid, pildid – need muidugi, justkui boonusena lisaks. Su Laulupeoaegne röstitud köögivili on saanud meie pere hitiks. Ükski nädalavahetus ei möödu selleta.
    Päikest Sulle!

  6. Aitäh teile! See tagasiside tähendab mulle väga palju.

  7. Värviküllased supid. K6htutäitvad tervislikud pudrud. Suus sulavad muffinid ja keeksid. Visuaalselt lummavad lapsep6lvemaitsed…
    Tegutse ikka edasi, jätka endiselt, kohe igas m6ttes! Jälgin Sinu blogi juba aastaid, pidevalt ja naudinguga siit maade ja merede tagant Saksamaalt. Kas siis Sinu kreatiivne kokkamine v6i imelised fotod, hingeminevad m6tisklused, oskus sügavatest tunnetest rääkida, neid s6nadesse pakkida. Vaimukad kommentaarid, mis kohe vägisi suunurgad ülespoole veavad, naeratus on kerge tulema. Elan k6rvalt kaasa.
    Väga sooviks, et need imelised hetked ei kaoks.
    Parimat, kallis Sille, Sa ainulaadne ja asendamatu!

  8. E-poe tegemine

    Väga mõnus kook 🙂

Kommenteeri

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s