Martsipanikringel

Tänapäeval keegi muidugi nisujahust enam ei küpseta. Kuhu ka ei vaataks – tatrajahu, riisijahu, mis-iganes-jahu. Võivaba. Munavaba. Suhkruvaba. Kõigevaba. Et oleks tervislikum. Ja ma ei räägi siinkohal gluteeni- või laktoositalumatusest või toiduallergiatest, eks ole. (Vrd ka ‘sportides iga päev, lood eeldused sellele, et surres oled täiesti terve’).

No igatahes, selle kõige peale otsustasin teha ühe korraliku vana kooli küpsetise. Tavalisest valgest nisujahust. Ohtra võiga. Ilma ühegi kasuliku aineta. Sest no vaadake – selle vastu ikka ei saa. Ilmsesti on täiesti võimalik ennast veenda, et kõik alternatiivsed ja/või jahu-, muna-, piima-, suhkru-, või- ja mille iganes vabad (toor)variandid maitsevad täpselt samamoodi, aga tõde on selles, et… ei maitse. Ja mõistlikus koguses jahu ega võid pole veel kellelegi kahjuks tulnud,

Sellega mõnevõrra seonduvalt – TAI-l on käimas kampaania “Vähem on parem”, mille eesmärgiks on kutsuda inimest üles mõtlema, milline on alkoholi roll tema elus ning milliseid positiivseid muutusi võiks tema elus toimuda alkoholitarvitamise vähendamise tulemusel.
Mõtlesin. Ja jõudsin järeldusele, et minu elus võiks mitmeid positiivseid muutusi toimuda alkoholitarvitamise suurendamise tulemusel.
Sest see tähendaks soikujäänu taaselustamist –  regulaarseid kohtumisi oluliste inimestega, head seltskonda, toitu ja veini töönädala lõpetuseks, head vahuveini ja seltskonda pärast ooperit, aja mahavõtmist ja nautimist kiirustamise asemel, sisulisi diskussioone ja kunagist verbaalset mitmevõistlust pinnapealse loba asemel. (Loomulikult saate aru, et rõhk on siin sõnal ‘seltskond’, mitte ‘alkohol’.)

Askeeti minust ei saa, ilmselgelt.

Muusika: Metallica “Loverman”. (See võib nõuda teatavat selgitust. Nimelt pole see laul Metallica originaal, aga kuigi ma üldiselt olen peaaegu alati originaaliusku, siis siin on erand. Nick Cave’i originaal on mannetu soigumine, tõeliselt seksikaks teeb selle pala justnimelt James Hetfieldi esitus.)

Martsipanikringel

Martsipanikringel

Tainas:
25 g presspärmi
2,5 dl käesooja vett
0,5 dl suhkrut
400-450 g nisujahu
75 g toasooja võid
0,5 tl soola

Martsipanitäidis:
100 g toasooja võid
200 g mandlimartsipani
200 g kuivatatud jõhvikaid

pealt määrimiseks 1 muna

Hõõru pärm vähese veega vedelaks, lisa ülejäänud vesi, sool ja suhkur. Kalla juurde pool jahust ja sõtku paar minutit. Edasi sõtkudes lisa ülejäänud jahu (osa jäta esialgu alles). Lisa pehme või ja sõtku uuesti ühtlaseks. Edasi sõtkudes lisa nii palju jahu, et tainas oleks elastne ning lööks käte ja kausi küljest lahti (tainas olgu pigem pehme kui kõva ja sitke). Tõsta tainas sooja kohta ja lase kinni kaetult umbes tund aega kerkida. Kerkinud tainas kummuta lauale ja rulli ristkülikuks.
Määri pehme või tainale, kata riivitud martsipani (riivida on parem külmkapikülma martsipani) ja hakitud jõhvikatega. Lõika pooleks, keera kumbki pool pikemast servast rulli ning tee rullidesse läbi kahe tainakihi sisselõige (põhjani läbi lõikamata). Seejärel põimi rullid palmikuks ja vormi kringliks.
Lase kringlil rätiku all pool tundi kerkida, seejärel määri lahtiklopitud munaga ja küpseta 200-kraadises ahjus 20-25 minutit.

Martsipanikringel

12 responses to “Martsipanikringel

  1. Laura Valli

    Suur tänu nõnda osavalt kirja panemast seda, mille üle ise pikalt olin mõtisklenud. Tõepoolest, sageli algavad retseptid pika loeteluga ainetest, millest kõigest valmiv toit vaba on. Ei mõeldagi enam, milleks ja mida vältida tuleks. Pooldan hedonistlikku lähenemist toidule, sest mõõdukusega tuleb peale kõige muu suhtuda ka mõõdukusse.

  2. Ühinen eelkõnelejaga, et väga hästi on kirja pandud see, mille üle minagi viimasel ajal üha rohkem mõelnud olen! Algas see vaba-moehullus ju rasva- ja suhkruvabaga, nüüd jätkub juba peagu kõige vabaga🙂

    Olen enda puhul täheldanud, et kohati olen ise-ka-ei-tea-miks (no tõenäoliselt ikka ajupesu tõttu) selle moehullusega kaasa läinud ja teinud miskit iga-asja-vaba-toitu, siis tihti lõppeb see kas sellega, et tehtu ei maitse nii, nagu tahaks ja ei rahulda seda õiget isu või siis, kui kogemata saigi hea, siis söön seda tavapärasest rohkem, sest võib ju – ikkagi tervislik.

    Alkopiiramise kampaaniast rääkides, siis tekitab vastakaid tundeid, kuidas õhtusel ajal reklaamitakse vaheldumisi alkoholi ja sinna otsa kohe vähem-on-parem.

  3. Täpselt nii, toidule tuleks läheneda eelkõige (mõõduka) hedonismiga ja see võiks iseenesest välistada ka kõik liialdused, mida oleks vaja iga-asja-vabadusega neutraliseerida.

  4. Mulle nii meeldis see mõtteavaldus siin! Ja noh, kringel meeldib ka. Kohe, kui ma enam pähklivaba olema ei pea, teen seda! Tervislikel põhjustel millegist vaba olema sunnitud on niiehknaa tüütu (ma tean, ma olen eluaegne maasikavaba ja hetkel ajutiselt veel nii mõnegi asja vaba), et muul ajal tahaks küll moe vastu kringlit ampsata. Kuigi olen avastanud, et mõnigi kõige-asja-vaba roog on hea, ei ole minu jaoks ükski asi maitsenud samamoodi, kui mitte-ainete-vaba roog. Neid lihtsalt ei saa võrrelda.

  5. Nii ongi. Mul on nii kahju inimestest, kes selliste moeröögatustega kaasa lähevad ja meeleheitlikult üritavad kõigile selgeks teha, et “kõige-vaba toit” on tegelikult sama maitsev. Justkui vajaksid nad ise veenmist..

  6. Ma eile just küpetasin mittemillegivabu kaneelikukleid ja leidsin, kui head need ikkagi on. Eks järgmisel korral võtan siis kringli ette.

  7. Kahju kõigist, kes olude sunnil peavad teatud asjadest “vabad” olema, aga niisama moega kaasa minna ja teha nägu, et “väga hästi maitseb” on ju tobe. Mina olen alati seda meelt olnud, et mõõdukus ennekõike! Ja kui ei suudagi vastu panna, näiteks sellele kringlile siin (noh, et sööd üksi kõik korraga ära🙂 , siis tuleb jooksma minna!

  8. Tegin vahepeal maitseelamuste mitmekesistamise ja vahelduse eesmärgil päris mitmeid katsetusi ühe ja teise asja vabade ning toorkookidega. Enamik neist retseptidest väitis, et tegemist on kui mitte just kõigi aegade parima koogiga, siis millegi jumalikuga vähemalt.
    Aga miskipärast ei ole siin blogis ühtegi neist retseptidest. Ei kvalifitseerunud.
    Sestap olen ka mina seda meelt, et söön pigem harvem ja vähem kooki, mis maitseb nagu kook, kui tihedamini ja rohkem midagi, mis võib küll olla ülimalt tervislik või vähemalt luua tervislikkuse illusiooni, aga jätab mind ilma igasugusest maitseelamusest.
    Ent eks see ole mu isiklik arvamus ja maitse-eelistus.

  9. Ohh, kui hea eluterve jutt. Tuju tegi kohe paremaks. Aitäh

  10. Väga, väga õige jutt! Kui see ‘kõigest vaba’ toit nii tervislik on, siis miks USA maadleb ülekaalulisusega? Asi on ju võtmas lauda epideemia mõõtmeid. Seal aga on kõik tooted millestki vabad. Seda aga, et see, mis sinna sisse pannakse, et toode saaks ‘rasvavaba’ olla, on just see, mis paksuks teeb. Seega söögem naturaalseid asju ja kui just õgima ei kipu, siis ei tohiks probleeme olla. Tänud jutu ja retsepti eest! Ilusat aasta lõppu!🙂

  11. Kui täpne olla ,siis 1 muna on jäänud retseptis märkimata .

  12. Jaa, kui väga täpne olla, siis tõesti, määrimiseks mõeldud muna oli jäänud märkimata.

Kommenteeri

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s