Kohvi panna cotta vaarikakastmega

Küllap on paljudele endistele ja praegustele tudengitele tuttav see eksamieelne tunne, et üks päev jääb puudu. Oleks ü k s päev veel, vaat siis õpiks. (Mitte et enne seda ei oleks endale nädal aega igal õhtul korratud: homme hakkan õppima. Ja olles ennast niiviisi lubadusega maha rahustanud, võis magama jääda.). Kõik see kordus enam-vähem enne iga eksamit. Mina seda puudujäävat päeva öö arvelt korvata ei suutnud, kui päeval ei jõudnud, siis jäigi õppimata.

See üks päev on praegu ka konstantselt puudu. See puhkepäev niisiis. Kunagi mul oli üks, mäletan selgesti. Päev, kus ma ei pidanud mitte kuhugi minema ega mitte midagi tegema.

Pime on kah pidevalt. Mis pildistamise seisukohalt tähendab seda, et õhtuti ei pildistata mitte midagi ja sellest võib vabalt jääda mulje, et siin majas peale kookide muud ei sööda – kooki nimelt jääb tavaliselt nii palju alles, et hommikul pildistada, niimoodi käigu pealt, fotoaparaat ühes ja koogitaldrik teises käes ning hambahari põigiti suus. Ei ole toidublogija elu lihtne!

Aga spaghetti  carbonarat ei saa ju hommikuseks pildistamiseks valmis panna! Rääkimata sellest, et teda õhtulgi valmis teha ei saa :P. Sest ma läksin lõuna ajal välja eesmärgiga turult peekonit osta – ja kui lõuna läbi sai, olin ma käinud igal pool mujal, ainult mitte turul. Mis teha, minu vaimuerksus on praegu tavalisest tasemest umbes pool :S.

Aga pole hullu. Saame hakkama. Ilusaid asju, häid inimesi ja suurepärast muusikat on ümberringi palju ja see loebki.

Nojah, mis tal saab häda olla? Häda on see, et me sünnime siia ilma ja elame. Häda on ka see, et me läheme siit ära ja sureme. Häda, et oleme terved ja seetõttu peame sööma. Häda, et oleme haiged ja selle tõttu ei saa süüa. Nii või naa on palju häda siin ilmas. Noh, pole häda midagi.
(Dezső Kosztolányi “Barkochba”)

Kohvi panna cotta vaarikakastmega (neljale)
(mugandatud: “Kohviraamat)

2 dl vahukoort
0,75 dl kanget kohvi
45 g suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
2 tl konjakit
1 želatiinileht

Kaste:
200 g vaarikaid
1 sl suhkrut

Pane želatiinileht külma vette pehmenema. Kuumuta kastrulis vahustamata koor, kohv ja suhkur. Pigista želatiinileht kuivemaks ja sega kooresegusse. Lõpuks lisa vanillushkur ja konjak. Jaga segu vormidesse ja lase vähemalt 5 tundi (soovitatavalt üleöö) külmkapis tarduda.
Vaarikakastme jaoks püreeri vaarikad suhkuga, soovi korral võid seemnete eemaldamiseks kastme läbi sõela suruda. Tõsta vaarikakaste vormidesse tarretise peale.

Advertisements

Kommenteeri

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s