Rabarberi-mandlikreemipirukas

Rabarberihooaja ametlik avamispidu. Või umbes midagi taolist. Iseenesest oleks ju päris kena ettevõtmine, ma mõtlen kohe lausa… paberitega ja üldrahvalikult. Sest miskipärast on nii, et esimene kevadine rabarber on midagi erilist, mida kõik pikisilmi ootavad. Muul ajal oodatakse muidugi muid saadusi ka. Esimesi maasikaid. Värsket kartulit. Kukeseeni. Esimesi õunu. Aga ükski neist ei tekita minu meelest selliseid emotsioone nagu värske rabarber.

Ja mis võiks olla veel parem, kui et selle rabarberihooaja avamise saatjaks on seltskond ja vahuvein. Ilm, tõsi küll, polnud just suurem asi – sooja oli nii 5 kraadi ringis ja hommikul läksin tööle vihmavarjuga lennates nagu Mary Poppins (tavaliselt ma lendan luua seljas :P).

Ettevalmistusid rabarberikoogiks algasid juba neljapäeva õhtul, mil ma pettumuseseguselt aias rabarberit piidlesin. No ikka nii niru oli teine. Aga kahtlusest, et kuskil peab olema juba tarvitamiskõlblikke isendeid, ma lahti ei saanud.  Kiire telefonikõne täpselt linna teise serva kinnitas neid kahtlusi.  Et sealt nimelt ongi rabarber märksa suurem. Aga eks see muidugi ole ikka tunduvalt rohkem lõuna pool ka :D. Ei siis jäänudki muud üle, kui autosse kobida ja rabarberit lunima siirduda.

Ära tõin!

Need esimesed, värsked rabarberivarred oleks tõeliselt väärinud esimest pudelit vahuveini juba koogiküpsetamise kõrvale. Ja kuidas see kook soojana lõhnas, või ja värske rabarberi järele! Siin sobib jällegi tsiteerida klassikuid, nimelt Pipi Pikksukka: “Politseinikud on kõige parem asi, mis ma tean. Pärast rabarberikreemi.” Lihtsalt kreemi asemel tuleb öelda kook ja kõik ongi öeldud.

Rabarberi-mandlikreemipirukas

Rabarberi-mandlikreemipirukas
(mugandatud: Oma Maitse, mai 2010)

Tainas:
100 g võid
35 g suhkrut
1 muna
140 g jahu
25 g kartulitärklist

Täidis:
300 g rabarberit
50 g kooritud mandleid või mandlilaaste (või mandlijahu)
50 g tuhksuhkrut
2 muna
300 g kodujuustu
100 g hapukoort
75 g suhkrut
veidi mandlilikööri

Vahusta toasoe või ja suhkur ning lisa muna. Sega jahu ja kartulitärklis omavahel ning sõelu võivahu hulka. Sega ühtlaseks ning suru tainas neljakandilise võitatud vormi põhja ja äärtele ning pane külmkappi.
Peenesta mandli(laastu)d minilõikuri või köögikombainiga (või kasuta mandlijahu). Lisa tuhksuhkur ja peenesta veel. Sega munad, suhkur, kodujuust, hapukoor ja mandlisegu ning püreesta saumikseriga ühtlaseks. Maitsesta sortsu mandlilikööriga. Tükelda rabarber ning laota tainale, vala peale täidis ning küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit.

Rabarberi-mandlikreemipirukas

Retsepti ja fotot uuendatud mais 2014.

9 responses to “Rabarberi-mandlikreemipirukas

  1. Need rabarberid on ehtsa maasõnniku peal kasvanud, seepärast ongi nii suured. Ja natuke uraani on saanud ka ikka matta juure alla. 😀
    Aga kook oli sellest kõigest hoolimata väga maitsev. Kahju, et kaasa ei pakitud. :(:P

    Meeldib

  2. No näed, ei tulnud tõesti selle peale 😦 (Räägi-räägi, eks ole, tegelikult ei raatsinud :P)

    Meeldib

  3. Väga ahvatlev kook näeb välja:)!
    Kui suure koogi sellise kogusega saab? Plaadikooki saaks?

    Meeldib

  4. Plaadikoogi jaoks peaks koguseid kahekordistama, siinne kook on tehtud kandilises vormis, mis vastab 26 cm läbimõõduga ümmargusele vormile.

    Meeldib

  5. Tere

    Kas see kook maitseb hea ka soojalt või tasuks eelmisel päeval valmis teha?

    Meeldib

  6. Ma pigem arvan, et tasuks eelmisel päeval valmis teha. Aga pead ei anna, sest soojalt küll ei proovinud, aga lõhn oli imehea.

    Meeldib

  7. Põhja puhul on sisse lipsanud väike apsakas. Koostisosades on kirjas 1 muna, teksti on öeldud munakollased 🙂 Aga katsetan koogi kohe järgi 🙂

    Meeldib

  8. Pingback: Rabarberi-mandlikreemi pirukas – Minu koduleht

Kommenteeri