Ma olen üldiselt igasuguste ülivõrdeliste seisukohavõttude ja hinnangutega ettevaatlik (miks see nii on, nõuaks muidugi pikemat arutelu, veidi teemaga haakuva üle olen kord arutlenud). Aga siinpuhul tundub mulle, et vähemalt antud hetkel (taganemistee, eks ole ;)) võib juuresolevat küpsetist kõige paremaks keeksiks nimetada küll, sest see on nõnda mõnus ja mahlane. Ehtne sidrun.
Retseptiga varustas mind hea sõber ja kaasvõitleja Anu, algupärand võib aga nähtavasti olla Ida Savilt (võrdne keeks), mina suurendasin sidrunikogust (järgmine katsetus on plaanis apelsiniga). Aastavahetuse bakhanaali käigus täiendasime keeksi vahukoore ja vaarikatega, aga tegelikult maitseb see väga hästi ka ilma igasuguste lisanditeta. Ilmselgelt üks nendest juhtumitest, kus lihtne on hea ja vähe koostisosi annab parima lõpptulemuse. Tainasse võib soovi korral lisada rosinaid või kookoshelbeid või šokolaaditükke etc ja valmis keeksi katta glasuuriga.
Lõpetuseks aga ei saa ma jätta laiema avalikkusega jagamata üht hästi toredat soovi, mis mulle esmaspäeval Hiina kalendri uue aasta alguse puhul saadeti. Mõni ikka oskab :).
Head ja nunnut draakonit sulle, sellist, keda võiks põues pidada ja näiteks oleks abiks suitsu või küünla või gaasipliidi süütamisel!
Siis umbes sellist? Aitäh! 🙂
Sidrunikeeks
200 g võid
200 g suhkrut
200 g jahu
5 muna
1 sidruni mahl ja riivitud koor
Vahusta või suhkruga, lisa ükshaaval munakollased, sidrunimahl ja riivitud koor ning sõelutud jahu. Vahusta munavalged ning lisa tainale (parema segunemise ja õhulisema lõpptulemuse huvides lisa esmalt kolmandik vahust ning sega ühtlaseks, seejärel lisa ettevaatlikult segades ülejäänud vaht). Pane tainas võitatud ja jahuga üle puistatud keeksivormi ning küpseta 180-kraadises ahjus u 50 minutit (katsu küpsust tikuga). Lase keeksil veerand tundi vormis seista, kummuta siis restile, kata vormiga ja lase lõplikult jahtuda. Soovi korral sõelu peale tuhksuhkrut.
Ma ei jõudnud Sinu postitust ära oodata ja võtsin tegemise ise ette. Väga-väga maitsev keeks sai.
MeeldibMeeldib
Jep, ma olen säärast sidruni/või muu mudru keeksi teinud vist aastast 1993, kui sarnase retsepti mingist Soome ajakirjast leidsin. Hiljem avastasin, et jah, kodumail samasugune võrdsete osade keeks olemas. Aga olen sinuga samal nõul, et tegemist on parima keeksiga üldse. Mahlane, mõnus ja kannatab mis iganes maitsete miksimist.
MeeldibMeeldib
Mmm mälestus lapsepõlvest. Haukaks praegugi.. Ise kunagi eriti keekse kodus ei teinud, aga poest sai midagi säärast head…
Nimekaim 🙂
MeeldibMeeldib
Kaua sidrunikeeks värskena püsib?
MeeldibMeeldib
Õhukindlalt pakituna 3-4 päeva kindlasti.
MeeldibMeeldib