Õuna-juustukook

Päev rabeleb päeva järgi,
töid taga ajavad tööd.
Juba mesipuus küpsenud kärgi,
ja õuntest lõhnavad ööd.

(Bernard Kangro)

Vahel istun ma hilisõhtul rõdul, uinuv äärelinn ümberringi. Aegamööda ilmuvad taevasse tähed ja öö lõhnab tõepoolest õunte järele. Nii nagu mõnel lapsepõlvemälestusel on küpsetatud õunte lõhn. Mälukillud vanast saunast, mida ammu enam ei ole, kerisel küpsetatud ja vanas plekk-kopsikus külmas vees jahutatud õuntest. Pildist seinal, kus oli kujutatud mereröövlit rummivaadiga ja õige õrnast hirmust, kas piraat äkki lapsi kinni ei võta ja oma tünni ei topi.

Selles koogis saavad kokku kreemjas toorjuust, mahlane õunakate ja ohtralt kaneeli. Just praegu on see aeg, mil õunte ja kaneeliga kokku hoida ei maksa. Mõnikord võib õuntega kaneelisaiu ahjust võttes silmad sulgeda ja kujutleda end aega, mil rohi oli rohelisem.

Õuna-juustukook
(allikas: “Juustukoogid” (õuna-karamelli juustukook)

Põhi:
60 g kaerahelbeid
1 tl kanelli
1 tl suhkrut
180 g vanilliküpsiseid
70 g võid

Täidis:
2 dl suhkrut
3 sl jahu
800 g maitsestamata toorjuustu
2 muna
1 tl vanillisuhkrut
2 dl vahukoort

Õunasegu:
3 õuna
1,5 dl õunamahla
1 sl maisitärklist
1 sl suhkrut
1 tl kaneeli

Kate:
3 õuna
1 sidruni mahl
1 tl kaneeli
1 sl suhkrut

Põhja valmistamiseks rösti kaerahelbeid koos kaneeli ja suhkruga paar minutit. Lase jahtuda, peenesta koos küpsistega. Lisa sulatatud või ning suru segu 26 cm läbimõõduga küpsetuspaberigs vooderdatud vormi põhja. Täidise valmistamiseks sega kausis suhkur ja jahu, lisa toorjuust ning vahusta ühtlaseks. Klopi hulka munad ja vanillsuhkur, kõige lõpuks lisa kergelt vahustatud koor. Õunasegu jaoks koori ja viiluta õunad. Sega kastrulis õunamahl, tärklis, suhkur ja kaneel. Kuumuta ja keeda paar minutit, kuni segu pakseneb. Vala juurde õunaviilud ja sega ühtlaseks. Vala põhjale toorjuustutäidis, kata õunaseguga ja küpseta 175-kraadises ahjus 1 tund ja 15 minutit. Lase ahjus täielikult jahutda ning hoia üleöö külmkapis. Katte jaoks koori ja viiluta õunad ning kuumuta keemiseni koos sidrunimahla, kaneeli ja suhkruga. Hauta tasasel tulel paar minutit, kuni õunad pehmenevad. Jahuta ja vala koogile enne serveerimist.

3 responses to “Õuna-juustukook

  1. Mõnus heietus…jah kunagi oli rohi rohelisem ja salapärased mälestused jäävad hingesoppi igaveseks tallele, et ennast aeg-ajalt jälle meelde tuletada.

    Meeldib

  2. stellastory

    Ohjumal , kõik huvitavad küpsetised ja road , mis siin blogis on tuleb kunagi kindlasti järgi proovida , suu tilgub vett vaadates neid imelisi pilte , sellest koogist.

    Lootuses kunagi kõik retseptid läbi proovida lisasin Toiduteo oma blogirolli , nüüd hoian igapäev silma peal 🙂

    Meeldib

  3. Olen seda isegi teinud eelmisel hooajal. Parim õunakook, mida seni olen teinud/saanud!

    Meeldib

Kommenteeri