Rukkikoogist ja avokaadopuust

Kas kook, mis kasutab ainsa jahuna rukkijahu, ei kõla teie jaoks piisavalt põnevalt? Minu jaoks küll. Peale selle nägi see nii isuäratav välja, et tuli ilmtingimata ära proovida. Retsept perenaine.ee-st. Ilmselgelt võiks seda nimetada ka üheks tõeliselt eestimaiseks koogiks, sest koos on rukkijahu, kohupiim ja mustad sõstrad (ma ei suutnud vastu panna kiusatusele lisada ka natuke vaarikaid). Mõnusalt mahlane ja mahe, kes eelistab magusamat, peaks suhkru kogust suurendama.

Rukki-kohupiimakook

Purusegu:
6 dl rukkijahu
1,5 dl suhkrut
150 g võid
2 sl kakaod

Täidis :
125 g hapukoort
750 g kohupiima
4 muna
1 dl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
400 g musti sõstraid

Puru jaoks näpi jahu, või, suhkur ja kakao ühtlaseks. Mikserda täidise ained htlaseks. Puista küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 2/3 puru, kalla peale kohupiimasegu, selle peale jaota marjad. Kõige peale puista ülejäänud purusegu. Küpseta 200 kraadi juures 35-40 minutit. Lase jahtuda.

Põhimõtteliselt sama retsepti järgib ka üks mõnus kook mustadest sõstardest ja kohupiimast.

Avokaadopuu sünd

Ühe keskmisest priskema avokaadoseemne panin lillepotti mulda varasügisel, vist septembris. Kuud läksid ja absoluutselt mitte midagi ei juhtunud. Kuskil veebruaris kaotasin kannatuse ja koukisin seemne mullast välja (nagu Karlsson, kes iga kord Väikevenna juures virsikukivi välja kaevas ning tema meelest oli see alati tüki maad suuremaks kasvanud :)), et kindlaks teha, kas üleüldse mingit arengut on toimunud. Suur oli mu üllatus, kui nägin, et seeme on endale üprisväga paljulubavad juured alla ajanud. Muud esialgu ei paistnud, ent arvasin, et olen nüüd asja ise kihva keeranud ja oma kannatamatust kirudes “istutasin” seemne mulda tagasi. Aga võta näpust,  nüüd ei läinudki rohkem kui paar nädalat, kuni mullast ilmus esimene võrseots. Ja siis veel teinegi. Nii ongi mul nüüd pisike kaheharuline avokaadopuu, mis hakkab esimesi lehti kasvatama.

Advertisements

8 responses to “Rukkikoogist ja avokaadopuust

  1. 🙂 ma olen ka sellesse armunud.
    alumise kihi panin ära ja ülemisele segasin juurde tumedat (rafineerimata) suhkrut päris tublisti. tegin astelpaju marjadega ka ja sinna lisasin mett. varsti proovin rabarberiga, aga tundub, et mustad sõstrad + tume suhkur on see kõige…

  2. Hmm, mul on ka avokaadokivi (seeme?) juba paar nädalat mullas ja miskit ei ole mullapinna peal märgata, AGA vett joob kõvasti, millest olen eeldanud, et miski elu seal mulla all ikka käib! No vot siis, et mitu kuud läheb aega.

  3. Maiekas, aitäh vihje eest! Tegin täna külla kaasa võtmiseks ja panin ülemisele purukihile fariinsuhkrut juurde. Väga mõnus sai.

  4. Pingback: Ploomi-rukkikook « Toidutegu

  5. Avokaado kasvab mul kah juba siin üks paar aastat ning on juba üle meetrine teine. Kui veelgi suuremaks sirgub, siis tuleb talle uut kodu otsima hakata. Tore oleks, kui leiduks keegi, kes oskab puu soo määrata ja et talle nt. paarilise leiaks, siis saaks tast ka ehk viljakandmisel asja.

  6. Pingback: Kui mul veel aed oleks… at Agnessa ise tegi

  7. Pingback: Kui mul veel aed oleks… « Agnessa ise tegi

  8. Pingback: Lapi juustu pirukas spinati ja lõhega | Toidutegu

Kommenteeri

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s