Pavlova tort

Ma olen sage küpsetaja kindlasti tublilt üle kümne aasta. Aga veel kordagi polnud ma ette võtnud pavlova tordi tegemist. Esiteks tundus selle tegemine alati totaalse mässamisena ja teiseks oli kuskilt kanda kinnitanud eelarvamus – kui hea üks kindlasti väga magus ja krõbisev beseetort ikka olla saab. Aga hiljaaegu tekkis pavlova Nami-Namisse kooskokkamise teemasse ja sinna hakkas järjepanu pavlovaid siginema, üks isuäratavam kui teine – ja kõik tegijad kinnitasid praktiliselt ühest suust, et tegemist millegi ülihääga. Jälgisin mängu tükk aega kõrvalt ja olin juba üpris intrigeeritud.

Kuni lõpuks sai küllalt. Et parajasti sõbrad külla tulemas, oli põhjus küpsetamiseks täitsa olemas. Ei olnud üleliigne mässamine, tegelikult oli väga lihtne. Ja maitse kirjeldamiseks piisab täiesti, kui öelda, et kogu minu küpsetajakarjääri jooksul ei ole ükski kook veel nii kiiresti laualt kadunud. Tegelikult kadus see nii kiiresti, et torditükist pilti teha ei õnnestunudki.

Pavlova

Pavlova tort

5 munavalget
soola
2,5 dl suhkrut
2 tl maisitärklist
2 tl vanillsuhkrut
1 tl valge veini äädikat

Mikserda munavalged soolaga pehmete tippudega vahuks. Lisa suhkur ning vahusta, kuni saad tugeva läikiva vahu. Puista peale maisitärklis, äädikas ja vanillsuhkur ning vahusta veel. Tõsta munavalgevaht küpsetuspaberile joonistatud ringi keskele ja silu pealt ning küljelt ühtlaseks (mina tegin ääre tordipritsi kasutades natuke kõrgemaks).
Pane 160-kraadisesse ahju ja küpseta 10 minutit. Alanda kuumus 110 kraadini ja küpseta tund aega. Seejärel alanda kuumus 100 kraadini ja küpseta veel 10 minutit. Lülita ahi välja ja jäta kook tunnikeseks kinnise uksega ahju. Seejärel ava ahjuuks irvakile ja lase üleöö jahtuda.

Koogi peale panin kohupiimakreemi ühest pakist vahukoorest ja ühest pakist kohupiimast. Kaunistuseks maasikad.

Pavlova

* Fotot uuendatud juulis 2015.

26 responses to “Pavlova tort

  1. kuidas selline tort mekiks ilma äädikata või – on äädikas oluline komponent? muidu oleks väga kena gluteenivaba tort, saaksin oma lapselegi teha pidude puhul 🙂

    Meeldib

  2. Äädikas (ja tärklis) aitavad kaasa, et besee oleks pealt kuiv ja krõbe, kuid seest pehme ja vetruv. Selle ärajätmine torti söömiskõlbmatuks küll ei muuda.

    Meeldib

  3. tänud vastamast!

    Meeldib

  4. Ausalt, väga ilus pavlova on Sul! See ‘pitsiline’ serv on väga uhke.
    Ja ses suhtes on Sul õigus, et äädika-tärklise võib ära jätta. Äädika asemel võib ju lisada tilga sidrunimahla ehk?

    Meeldib

  5. Lisaks sellele, et see “pitsiline” serv armas välja näeb, takistas see mingil müstilisel kombel ka pragunemist. Proovisin teha ka nö tavaliselt, ilma tordipritsiga tehtud servata, aga nii pragunes äärtest päris tublisti, kuigi küpsetamisrežiim oli sama.

    Meeldib

  6. Pingback: Itaalia apelsinikreem « Toidutegu

  7. Paljule sellest kaunist koogist jagus? Plaanis sünnipäeval külalistele pakkuda, aga ei tea, kas ühest piisab.

    Meeldib

  8. Kuna sellest väga väikesi tükke lõigata ei saa, siis mu meelest 8-10-ks jagada oleks vast paras. Aga kas see nüüd just ka tähendab, et 8 inimesele piisab… 😉

    Meeldib

  9. kas maisitärklise võib asendada kartulitärklisega või kartulijahuga (juhul kui viimased kaks pole üks ja sama)? ma olen nendes tärklistes ja jahudes täiesti algaja ja ei tee neil vahet…

    Meeldib

  10. Ma usun, et võib asendada. Ühtlasemaks jagunemiseks võib eelnevalt vanillisuhkruga segada. Ning jah – kartuliträklis ja kartulijahu on üks ja sama küll 🙂

    Meeldib

  11. Olen minagi üle keskmise küpsetaja ja Pavlova tordi tegemise võtsin ette alles nüüd, vabariigi sünnipäeva puhul. Väike kartus ja värin oli ikka sees, tegu ikkagi üpris aukartust äratava “teosega”. Sain hakkama ja tuli selline nagu pidi. Järgisin retsepti (Nigella oma) ja ajasin näpuga arvutis järge. Pidasin ka aru millega torti kaunistada s. t. mida panna vahukoore peale. Leppisin külmkapis olevaga: pritsisin vaba käega pohlamoosi ja sulatatud šokolaadi. Sai väga hea. Abikaasa kiitis taevani, tudengist pojale kirjeldasin maitset telefoni teel, lubasin kui tema koju tuleb, siis teen jälle. Loodan edaspidi sõpru ja sugulasi selle tordiga üllatada.Arvan et järgmine kord kaunistan kiividega, suvel muidugi maasikatega. Soovitan kõigil see tegu ette võtta, kes vähegi mõtteid mõlgutanud.Magusaid elamusi!!

    Meeldib

  12. Just, seda minagi soovitaks – kes mõtteid mõlgutanud, see tegu ette võtta.Ja nendel ka, kes ei olegi mõlgutanud 🙂 Sest kui esmapilgul sellest kraamist midagi loota ei oska, siis maitseb tõepoolest imehästi.

    Meeldib

  13. I’m going to make this cake next weekend. I have had a lot of egg whites from my yesterdays unsuccessfull experients. I think I will use strawberies, it looks great.
    Excuse my bad english, please.

    Meeldib

  14. It surely is equally good looking and tasting way for using egg whites 🙂 Especially with strawberries.

    Meeldib

  15. Pingback: Mustasõstravaht « Toidutegu

  16. Tere! Mul plaanis mehe sünnipäevaks teha Pavlova. See oleks siis minu esimene Pavlova. Kuna praegu on põldmarja aeg ja meil neid siin Saaremaal külluses, siis oleksin tahtnud küsida kogenud “pavlovdajatelt” 🙂 et mis te arvate sellisest kooslusest?

    Meeldib

  17. Ma ise ei ole põldmarjadega proovinud, aga sobiks kindlasti, miks mitte.

    Meeldib

  18. Tahtsin tänade selle retsepti ja näpunäidete eest, super hästi kukkus välja, imemaitsev ja muidugi avaldasin sellega soovitud muljet:D

    Meeldib

  19. Väga hea maitsega kook. Aitähh.
    Aga….
    Peale ahju väljalülitamist tegin kohe ukse praokile ja hommikuks oli kook laiaks vajunud nagu pannkook. Kas oligi häda ainult selles tunnis ukse veel kinni hoidmises?
    Ah jaa, äädika asemel kasutasin sidrunimahla.

    Meeldib

  20. Äädika asemel sidrunimahl ei tohiks mõjutada. Kõige tõenäolisem põhjus oli ikkagi liiga järsk temperatuurimuutus. Aga võib ka olla muid põhjusi – liiga lühike küpsemis (või pavlova puhul pigem kuivamis-)aeg või alguses liiga madal temperatuur.

    Meeldib

  21. Hommikul ahjust välja võttes tundus besee täitsa ok kõvadusega, pealt oli kergelt pruunikas. panin samuti peale vahukoore kohupiima segu, aga süües ei olnud tunda seda besee krõmpsu koorikut. Kas oleks pidanud korra kuumust tõstma, et pealt oleks veel pruunim jäänud ja ilmselt natuke kõvemaks läinud või kadus see “krõmps” ära kui vahukoort ja kohupiima peale panin. või äkki ei peagi besee krõmpsuma?
    Igaljuhul hea lihtne retsept!

    Meeldib

  22. Ideaalis peaks besee olema pealt krõbe ja seest pehme. Kui ahjust võttes tundus kõik korras olevat, siis on küllap asi täidises. Vahukoore ja kohupiima peaks lisama vahetult enne serveerimist, muidu muudab see tõesti besee ühtlaselt pehmeks.

    Meeldib

  23. Mul praegu põhi ahjus, hoian hinge kinni, et kõik õnnestuks. Mulle meeldib, kui seest on ikka pehme. Sain ühe tuttava pool poe beseepõhjast tehtud, aga see polnud üldsegi hea, sest terve kook krõmpsus hamba all.

    Meeldib

  24. No ma ei saa aru, mis asja ma valetsi teen koguaeg… paar minutit peale ahju panemist vajub kogu pits lihtsalt laiali :S Mis nipiga sina selle ilusalt kõrgeks ja kohevaks saad?

    Meeldib

  25. Kõlab, nagu poleks ahi alguses piisavalt kuum. Eks ahjud ongi üsna erinevad, nii et võid proovida alguses veidi kõrgemat temperatuuri.

    Meeldib

  26. Mina lisan õuna- või valgeveini äädikat ja kindlasti tärklist(nii maisi. kui kartulitärklisega olen teinud). 1/3 suhkrut asendan fariinisuhkruga, kook jääb tiba pruunika jumega

    Meeldib

Kommenteeri